Mουσική μονομαχία γιγάντων αυτή τη στιγμή στο διαδύκτιο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Mουσική μονομαχία γιγάντων αυτή τη στιγμή στο διαδύκτιο.

Μουσική μονομαχία γιγάντων πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Διαδίκτυο.. Ο Napster και το iTunes της Apple συγκρούονται, αναμετρώντας τις δυνάμεις τους για μια χούφτα… δολάρια. Ή μάλλον για μια διαδικτυακή πίτα εκατομμυρίων δολαρίων, επίσης γνωστή και ως downloading μουσικών κομματιών.
Η Napster Inc. εγκαινίασε τον περασμένο μήνα το μεγαλύτερο διαδικτυακό κατάστημα για Mp3, δίνοντας την ευκαιρία μάλιστα στους Αμερικανούς (δυστυχώς μόνο σε αυτούς) χρήστες να κατεβάσουν τότε δωρεάν τραγούδια για μια εβδομάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Reuters, η χρυσή πηγή του Κυβερνοχώρου ήδη διαθέτει προς «downloading» περισσότερα από έξι εκατομμύρια τραγούδια, ενώ οι τιμές παίζουν από $0,99 (€0,6) το κομμάτι έως $9,95 (€6) το άλμπουμ.
Το νέο διαδικτυακό κατάστημα (www.free.napster.com) πουλά ψηφιακά τραγούδια από όλες τις μεγάλες μουσικές εταιρίες, καθώς και από χιλιάδες ανεξάρτητες. Τα κομμάτια είναι συμβατά με όλες –σχεδόν– τις συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα, των δημοφιλών iPod και iPhone της Apple συμπεριλαμβανομένων. Παράλληλα διαθέτει τα τραγούδια χωρίς προστασία αντιγραφής ή DRM (Digital Rights Management), σε αντίθεση με το iTunes, το οποίο διαθέτει τα περίπου έξι εκατομμύρια τραγούδια του με DRM καθιστώντας αδύνατη την αναπαραγωγή –στην πλειονότητα των περιπτώσεων– σε κάποια άλλη φορητή μουσική συσκευή πέραν του iPod (και του iPhone φυσικά).Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο στην όλη υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι επιτέλους οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες αποφάσισαν να «εγκαταλείψουν» τρόπον τινά την προστασία αντιγραφής, ενώ, αντιθέτως, μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν άκρως διστακτικές και δεν επέτρεπαν εύκολα σε διαδικτυακούς μεσάζοντες να πωλούν τα τραγούδια τους χωρίς κάποιου είδους προστασία. Ο λόγος απλός: Η διαδικτυακή πειρατεία έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, που απαιτούνται πλέον δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Και φυσικά η απάντηση δεν είναι ούτε η αστυνόμευση ούτε η – όποιας μορφής– «προστασία», αφού έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν φέρνουν αποτελέσματα.Ετσι, λοιπόν, το πρώτο βήμα έχει ήδη πραγματοποιηθεί με την κίνηση αυτή των μεγάλων δισκογραφικών εταιριών, κίνηση την οποία ακολουθούν (ή τουλάχιστον θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον) και άλλες εταιρίες.
Bookmark and Share