Καύσιμα από..τηγανόλαδα στο πανεπιστήμιο Κρήτης! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Καύσιμα από..τηγανόλαδα στο πανεπιστήμιο Κρήτης!

Δεν είναι η πρώτη φορά που το πολυτεχνείο Κρήτης πρωτοπορεί στην (σχεδόν ανύπαρκτη κατά τ΄άλλα..) εγχώρια επιστημονική έρευνα.
Αυτή τη φορά τρεις φοιτητές,στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Φυτώριο Ιδεών»,κατάφεραν να έχουν παραγωγή βιοκαυσίμου από τηγανόλαδα με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας!
Η μονάδα (φωτογ.) μπορεί να αξιοποιήσει κάθε είδους λάδι, οξύτητας μέχρι 5%. Με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας, το λάδι θερμαίνεται σε μια δεξαμενή της μονάδας και με τη μείξη μικρής ποσότητας μεθανόλης παίρνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του καυσίμου, το οποίο παράγεται σε πολύ καλές ποσότητες. Για 20 λίτρα λαδιού μπορούμε να έχουμε πάνω από 19 λίτρα βιοντίζελ»,υποστηρίζουν οι φοιτητές που μετείχαν στο πρόγραμμα.
Η αυτόνομη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ «Δαίδαλος» βραβεύτηκε πρόσφατα σε διαγωνισμό της Unesco και στόχος των φοιτητών είναι να τη δουν να παράγεται μαζικά. Πέρα από την παραγωγή καυσίμου από χρησιμοποιημένα λάδια εστιατορίου, η αυτόνομη μονάδα πιστεύεται ότι μπορεί να συμβάλει στην ηλεκτροδότηση με φτηνό και οικολογικό τρόπο απομακρυσμένων μικρών χωριών, ειδικά σε υπανάπτυκτες περιοχές της Αφρικής.
Τα καύσιμα που παράγονται δεν έχουν καθόλου θείο ή σωματίδια που δημιουργούν την αιθάλη. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Η μονάδα είναι τροχήλατη, προκειμένου να μπορεί να μεταφερθεί όπου χρειαστεί.

Η πρωτοτυπία της μονάδας συνίσταται στο ότι λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή), είναι αυτόνομη και σύμφωνα με τους φοιτητές «από τη στιγμή που κάποιος την έχει στην κατοχή του μπορεί μόνο με τον ήλιο και τηγανόλαδα να παράγει βιοντίζελ. Μπορεί, αξιοποιώντας τα λάδια που παράγει στο σπίτι του ή παίρνει από κάποιο εστιατόριο, να φτιάχνει το καύσιμό του. Το κόστος της μονάδας είναι λίγο υψηλό γιατί είναι πρωτότυπο. Αν μπει στην παραγωγή θα μειωθεί πάρα πολύ».
Bookmark and Share