Οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος..Πολλά τα μηδενικά.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος..Πολλά τα μηδενικά..

Αριθμοί που προκαλούν..ιλλίγους είναι αυτοί που περιγράφουν τον συσσωρευμένο πλούτο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ένα πολύ "βαθύ παγκάρι" με 84.336.902,21 ευρώ πλεόνασμα σε χρεόγραφα και 39.890.800,16 ευρώ σε καταθέσεις προθεσμίας έλαβε από τον προκάτοχό του, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος..
Οπως προκύπτει από τον απολογισμό του 2007 που κατατέθηκε στη 12μελή Διαρκή Ιερά Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου και ο οποίος αναμένεται να συζητηθεί τον Αύγουστο, η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1999 ως και σήμερα έχει διαρκώς αυξανόμενα έσοδα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το 2007, οπότε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος νοσηλευόταν στο Αρεταίειο και στη συνέχεια μετέβη στο Μαϊάμι των ΗΠΑ για νοσηλεία, καταγράφηκε πλεόνασμα στις οικονομικές υπηρεσίες ύψους 8.624.528,25 εκατ. ευρώ. Ακόμη η ΕΚΥΟ, που διαχειρίζεται και μέρος της μοναστηριακής περιουσίας, διαθέτει μετοχές ύψους 203.000.000 ευρώ και 286.596,76 ευρώ καταθέσεις.
Την ίδια ώρα οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου έχουν αρχίσει να επιβάλλουν τα δικά τους προγράμματα εξυγίανσης και λιτότητας στις οικονομικές υπηρεσίες, προσλαμβάνοντας συμβούλους προερχόμενους από εταιρείες real estate, καθώς οι ιεράρχες που παρακολουθούν τα οικονομικά ζητήματα εκτιμούν πως "πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω (...) η εκκλησιαστική περιουσία"..

Τα 242 στρέμματα στη Βουλιαγμένη, που είχαν δεσμευτεί και τα οποία κατάφεραν να απελευθερώσουν μόλις πριν από έναν χρόνο οι οικονομικές υπηρεσίες - ύστερα από οκτάχρονους δικαστικούς αγώνες - και άλλα 35 σε κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως η οδός Τσιμισκή, απαιτούν επενδύσεις μακράς πνοής οι οποίες με τη σωστή αξιοποίηση θα αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα στην Εκκλησία. Και όπως εκτιμάται πρόκειται για μια περιουσία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ!
Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα αποτελούσε έναν από τους μετόχους της. Πριν από τρία χρόνια, οπότε η ΕΤ αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο, η Εκκλησία συμμετείχε με τη σειρά της στο εγχείρημα. Ετσι, σύμφωνα με παλαιά στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας, διαθέτει σήμερα 5. 000.947 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον απολογισμό - λαμβάνει ως μέγεθος εκτίμησης τις τιμές του χρηματιστηρίου της 31ης Δεκεμβρίου 2007 -, διαθέτει σε μετοχές 77.330.489,40 εκατ. ευρώ από την περιουσία της κεντρικής διοίκησης.

Επίσης η ΕΚΥΟ διαθέτει καταθέσεις προθεσμίας στις Τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Aspis και Proton, συνολικού ύψους 39.890.800,16 ευρώ. Ταυτόχρονα η ΕΚΥΟ διατηρεί λογαριασμούς ταμιευτηρίου, εκ των οποίων ο πιο σημαντικός διαθέτει 3.198.424,31 ευρώ..
Bookmark and Share