Mόλις ζήσαμε τη μεγαλύτερη ελεγχόμενη άνοδο της χρηματιστηριακής Ιστορίας.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Mόλις ζήσαμε τη μεγαλύτερη ελεγχόμενη άνοδο της χρηματιστηριακής Ιστορίας..

Email από Sofokleous10.gr .

Λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του '90,δημοσιεύτηκε μία θεωρία σύμφωνα με την οποία οι οικονομικές θεωρίες, η θεμελιώδης και η τεχνική ανάλυση, είχαν, όλες ένα βασικό λάθος: Θεωρούσαν ότι οι αγορές είναι αποτελεσματικές και πως η κάθε πληροφορία, είδηση ή γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την τιμή των αγορών, μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων κλπ ενσωματώνεται ανά πάσα στιγμή στην ίδια την τιμή. Κάποιες άλλες θεωρίες πάλι, θεωρούσαν ότι οι αγορές κινούνται τυχαία και έτσι είναι αδύνατον να προβλέψουμε την πορεία τους καθώς κανείς δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει (όσο απίστευτο και αν ακούγεται αυτές οι θεωρίες εξακολουθούν να διδάσκονται στα πανεπιστήμια..).
Η Θεωρία της Παρέμβασης, ωστόσο, υποστήριζε ότι οι αγορές χρειάζονται ένα και μόνο ένα πράγμα για να κινηθούν: παρέμβαση. Όσο μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη η παρέμβαση, τόσο μικρότερη αστάθεια και δυνατότερη η τάση. Η Θεωρία της Παρέμβασης είναι πρωτότυπη και μοναδική στο είδος της διεθνώς, καθώς τολμά να αποδεχτεί ως δεδομένο αυτό που όλοι υποπτεύονται αλλά κανείς δε γνωρίζει πώς να αποδείξει. Μέσα στα 12 χρόνια που ακολούθησαν από τη σύλληψή της έχουν υπάρξει εκατοντάδες παραδείγματα που υποστηρίζουν την ορθότητά της αλλά αυτό της Παρασκευής είναι, σίγουρα, από τα πιο πολυδιαφημιζόμενα,
έντονα και χαρακτηριστικά.
Με μία παρέμβαση συντονισμένη από τα χρηματιστηριακά κέντρα του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης και με αρχιτέκτονες τους ιθύνοντες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δόθηκε το φιλί της ζωής, ταυτόχρονα, σε όλες, σχεδόν, τις χρηματιστηριακές αγορές μετοχών του κόσμου. Η Ρωσία εκτοξεύτηκε πάνω από 20%, το το Χονγκ Γκονγκ 18,7%, η Κίνα 15,1% , η Νότιος Αφρική 8%, η Ταϊβάν 8%, ενώ άνοδοι ρεκόρ καταγράφηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως και στο ΧΑ.
Στην ανάλυση της Παρασκευής γράψαμε " Ποτέ μην υποτιμάς μια κυβέρνηση όταν οι εκλογές είναι λίγους μήνες μακριά" ενώ τόσο σε αυτήν όσο και σε προηγούμενες αναλύσεις εξηγήσαμε τους λόγους που μας έκαναν να πιστεύουμε ότι μία ανοδική αντίδραση κοντά στα χαμηλά του 2008 ήταν το πιθανότερο σενάριο.
Δεν είναι ότι παρέμβαση των ΗΠΑ στις αγορές είναι άνευ προηγουμένου. Οι μελετητές της χρηματιστηριακής και οικονομικής ιστορίας γνωρίζουν ότι κάθε φορά που υπήρξε κρίση η κρατική παρέμβαση ήταν δεδομένη. Αυτό που συνέβη αυτήν τη φορά, ήταν η προσαρμογή της παρέμβασης στο μέγεθος της κρίσης. Είναι τόσο μεγάλη η κρίση που χρειάστηκε να γίνει μία σειρά διαδοχικών και με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στην ιστορία μειώσεων επιτοκίων από τη FED, μία σειρά ενέσεων ρευστότητας από FED και ΕΚΤ, ενώ μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ημερών, η αμερικανική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο των American International Group,
Fannie Mae και Freddie Mac, η Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση και η Merrill Lynch πουλήθηκε στην Bank of America.
Επιπλέον, απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις short σε 800 μετοχές του χρηματιστηριακού κλάδου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη σύσταση ενός κεφαλαίου ύψους 800 δισ. δολαρίων, το οποίο θα εξαγοράσει το προβληματικό ενεργητικό και ένα ταμείο στην Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp) αξίας 400 δισ. δολαρίων, το οποίο θα καλύπτει τους επενδυτές στα money-market funds.
Και όλα αυτά είναι κάποια από όσα συνέβησαν ώστε να δούμε την μεγαλύτερη και πιο ελεγχόμενη άνοδο στη χρηματιστηριακή ιστορία.
God bless America..
Bookmark and Share