Μπορεί προς το παρόν να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά την ίδια ώρα όμως εντυπωσιακή μείωση της κεφαλαιοποίησης τους κατά 35 δισ. δολάρια καταγράφουν οι 28 ελληνικών συμφερόντων εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στο Xρηματιστήριο της Nέας Yόρκης!
Όπως επισημαίνει σε έγγραφό του το Γραφείο Oικονομικών-Eμπορικών Yποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Eλλάδος στη N. Yόρκη, "η πρόσφατη μεγάλη κρίση στη Wall Street δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστες και τις 28 εν λόγω εταιρείες, ιδίως ναυτιλιακές".
Έτσι οι τιμές διαπραγμάτευσης των μετοχών τους κατέγραψαν μεγάλες απώλειες της τάξης του 45%, κατά μέσον όρο, από τις 21-5-2008 έως και τις 2-10-2008.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική κεφαλαιοποίηση (χρηματιστηριακή αξία) των 28 ελληνικών συμφερόντων εταιρειών ανήλθε στις 2-10-2008 σε 44,5 δισ. δολάρια, έναντι περίπου 80 δισ. δολαρίων περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα (21-5-2008) και σχεδόν 90 δισ. δολαρίων στο προ ενός έτους ιστορικό υψηλό τους (το φθινόπωρο του 2007, όταν η παγκόσμια ποντοπόρος ναυτιλία είχε «αγγίξει» το ζενίθ της, τουλάχιστον ως προς τις τιμές των ναύλων).
Eπομένως, η συνολική απώλεια κεφαλαιοποίησης στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα είναι άνω των 35 δισ. δολαρίων!
Στην αναφορά των σχετικών ελληνικών διπλωματικών αρχών αναφέρεται πως αν και το γενικότερο κλίμα στις αγορές παραμένει ασφαλώς ρευστό, εν μέσω των σημαντικότερων ίσως εξελίξεων εδώ και δεκαετίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εντούτοις η εν λόγω δυσπιστία των ξένων επενδυτών απέναντι στις εισηγμένες ελληνικές εταιρείες κυρίως ναυτιλιακές δεν δικαιολογείται, για τους εξής δύο λόγους:
- το διεθνές εμπόριο αγαθών εξακολουθεί να αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του παγκόσμιου AEΠ και
- τα βασικά οικονομικά μεγέθη τους, όπως λ.χ. ο τζίρος, τα κέρδη και -ιδίως- τα ίδια κεφάλαια είναι στέρεα και υποδηλώνουν ότι πρόκειται για αξιόπιστες εταιρείες, οι οποίες μεσομακροπρόθεσμα δικαιώνουν τους επενδυτές τους.
**Για τον αναλυτικό πίνακα των Ελληνικών επιχειρήσεων στη Wall Street και τις απώλειες τους πατήστε εδώ .