Η οικονομική κρίση εξελίσσεται. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Η οικονομική κρίση εξελίσσεται.

Εmail από Sofokleous10.gr .

"..Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το αν πραγματικά πρέπει να επιχειρηθεί στις ΗΠΑ η περίφημη αυτή διάσωση των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στην Αμερική πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει απολύτως τίποτα καθώς οι δυνάμεις του Δαρβίνου θα λύσουν το πρόβλημα. Ο καπιταλισμός βρίσκεται εκεί που η αγορά κάνει τη δουλειά της δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Jim Rogers CEO της ομώνυμης εταιρείας επενδύσεων. Πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να καταρρεύσουν ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης, συμπλήρωσε.
Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη θεωρούν επίσης ότι η κυβέρνηση της Αμερικής είναι ήδη μέρος του προβλήματος. Το βασικό τους επιχείρημα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ότι το ηθικό δίδαγμα που θα βγει σε περίπτωση που τελικά το κογκρέσο σώσει τη Γουόλ Στριτ είναι ότι το δημόσιο χρήμα του αμερικανού φορολογούμενου μπορεί να χρησιμοποιείται για τη διάσωση ιδιωτικών εταιρειών με προσόν τους ή απλώς ανίκανος διευθυντές.
Το σχέδιο του Paulson μπορεί θεωρητικά να δουλέψει υποστηρίζουν οι αναλυτές αλλά τελικά δεν θα σώσει την Αμερική από την επερχόμενη ύφεση καθώς τα προβλήματα της είναι δομικά και υπαρκτά.
Άλλοι αναλυτές μεταξύ των οποίων και ο νομπελίστας στα οικονομικά Joseph Stiglitz θεωρούν αδιανόητο να αγοράσει κεντρική τράπεζα όλα αυτά τα «τοξικά απόβλητα» και πιστεύουν ότι αν τελικά χρειαστεί κρατική παρέμβαση θα πρέπει να είναι πιο σωστή και πιο έντονη ακολουθώντας το πρότυπο της σουηδικής τραπεζικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του 90.
Η λύση αυτή περιλαμβάνει την απευθείας αγορά ποσοστού συμμετοχής από την αμερικανική κυβέρνηση στις τράπεζες που έχουν πρόβλημα. Η λύση αυτήν και περισσότερο διαφανής καθώς κάθε στιγμή ο Αμερικανός φορολογούμενος θα μπορεί περίπου να αποτιμήσει την πορεία των χρημάτων του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η κρίση που διανύει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η σημαντικότερη από το κραχ του 1929. Όλοι ελπίζουν να μη γίνει χειρότερη όλων των εποχών..."
Bookmark and Share