Φυλάκιση ακόμα και για "ανακριβή φορολογική δήλωση"! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Φυλάκιση ακόμα και για "ανακριβή φορολογική δήλωση"!

Αν και τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για εξεύρεση λύσεων ώστε να αποσυμφορηθούν οι ασφυκτικά γεμάτες ελληνικές φυλακές,ένας νέος νόμος ίσως φέρει πολύ καινούργιο και ανύποπτο εώς τώρα κόσμο,πίσω απ΄τα κελιά.Κι όλα αυτά διότι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ή "χρηματοδότηση της τρομοκρατίας(!!)" κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και να καταδικαστούν με ποινή φυλάκισης έως και 2 έτη, οι φορολογούμενοι που έχουν διαπράξει φορολογικά αδικήματα, όπως μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς φορολογικής δήλωσης, μη απόδοση του ΦΠΑ και έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων!!
Όλα αυτά σύμφωνα με το νέο νόμο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο οποίος ψηφίστηκε στις 5 Αυγούστου 2008 και ξεκινά τώρα να εφαρμόζεται.
Έτσι, τα ελεγκτικά κέντρα θα ερευνούν πλέον περαιτέρω τις περιπτώσεις φορολογούμενων που:

  • Δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις ή απέφυγαν να καταβάλουν φόρο εισοδήματος άνω των 15.000 ευρώ.
  • Δεν απέδωσαν στο Δημόσιο ΦΠΑ πάνω από 3.000 ευρώ ετησίως ή άλλους παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους, τέλη ή εισφορές.
  • Χρησιμοποίησαν πλαστά εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 3.000 ευρώ.

Οι υποθέσεις αυτές, όπως αποκαλύπτεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομίας Αν. Μπέζα που εστάλη την περασμένη εβδομάδα στις εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα, θα αντιμετωπίζονται στο εξής ως περιπτώσεις που μπορεί να υποκρύπτουν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Έτσι, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται για τα φορολογικά αδικήματα (φυλάκιση από 6 μήνες έως και πάνω από 1 έτος), οι παραβάτες θα κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόσθετες ποινές φυλάκισης έως και 2 ετών για ξέπλυμα χρήματος.
Ο προηγούμενος νόμος, προέβλεπε ότι η έρευνα για ξέπλυμα χρήματος έπρεπε να διενεργείται μόνο για κακουργήματα φοροδιαφυγής, δηλαδή για αποφυγή πληρωμής φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ, για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ ετησίως και για έκδοση ή λήψη πλαστώνεικονικών τιμολογίων αξίας άνω των 150.000 ευρώ...

Bookmark and Share