H πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη για την Ελληνική οικονομία το 2009. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

H πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη για την Ελληνική οικονομία το 2009.

.
Πιο απαισιόδοξη ακόμη από την Morgan Stanley, που προέβλεψε «πάγωμα» της ανάπτυξης το 2009 στην Ελλάδα, εμφανίζεται τώρα η ελβετική UBS, σε εκτενή ανάλυσή της για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο, με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Ελληνικές τράπεζες: Τώρα το μόνο που κοιτάζουν είναι να αντέξουν στη θύελλα» ("It's now all about weathering the storm").Η UBS προβλέπει ότι το 2009 η οικονομία θα συρρικνωθεί και τα τραπεζικά κέρδη θα κάνουν «βουτιά»:
•- Από το 3,2% το 2008, ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει απότομα σε αρνητικό έδαφος, σε ποσοστό 0,1% το 2009, ενώ ακόμη εντονότερη θα είναι η πίεση στις γειτονικές οικονομίες των Βαλκανίων, όπου έχουν επενδύσει οι ελληνικές τράπεζες, με συρρίκνωση της τάξεως των 7-8 ποσοστιαίων μονάδων. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμά η UBS, θα επηρεαστεί σοβαρά η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, δηλαδή κυρίως θα αυξηθούν οι επισφάλειες.
•-Αποτέλεσμα της επιβράδυνσης, θα είναι να υπερδιπλασιαστούν οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, φθάνοντας στην Ελλάδα το 1% του ενεργητικού των τραπεζών, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό θα φθάσει το 3%. Έτσι, οι επισφάλειες θα ανέλθουν στο 1,5% σε επίπεδο τραπεζικών ομίλων, από 0,65% σήμερα, με αποτέλεσμα να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% τα κέρδη του κλάδου, καθώς για κάθε 20 μονάδες βάσης υψηλότερων προβλέψεων η κερδοφορία μειώνεται κατά 15%. Σημαντικά μεγαλύτερη από το μέσο όρο θα είναι η μείωση κερδοφορίας μόνο για την ATEbank (-58%).
•-Ανθεκτικότερη
στις πιέσεις θα είναι η μετοχή της Εθνικής, σύμφωνα με την έκθεση, για την οποία η τιμή στόχος «ψαλιδίζεται» κατά 35% και πέφτει στα 24 ευρώ, με σύσταση αγοράς. Η Πειραιώς και η Eurobank προτείνονται επίσης για αγορά, με μειώσεις κατά 33% και 41% αντίστοιχα στις τιμές-στόχους. Οι μεγαλύτερες αναπροσαρμογές γίνονται στις τιμές-στόχους της Alpha και της Marfin Popular (άνω του 40%), με συστάσεις διακράτησης, ενώ σύσταση πώλησης κάνει η UBS για τη μετοχή της ATEbank.
Bookmark and Share