8 Ιανουαρίου:Tέλος εποχής (και μονιμότητας υπαλλήλων) για τον ΟΤΕ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

8 Ιανουαρίου:Tέλος εποχής (και μονιμότητας υπαλλήλων) για τον ΟΤΕ..

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές προωθεί η νέα Διοίκηση του ΟΤΕ με στόχο την πλήρη απαγκίστρωσή του από τον «κρατικό εναγκαλισμό» μετά και την είσοδο της Deutsche Telekom. H Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τις αλλαγές αυτές εγκρίνοντας ουσιαστικά το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. Οι αλλαγές αφορούν:
Στα εργασιακά όπου ζητείται η άρση της μονιμότητας πολλών εργαζομένων.
Στις προμήθειες όπου αλλάζει ο τρόπος που γινόταν μέχρι σήμερα με τις καθυστερήσεις και τις γραφειοκρατικές αδυναμίες.
Στις διεθνείς επενδύσεις όπου αναμένονται σημαντικές υπεραξίες από την ιδιωτικοποίηση ή και την πώληση πολλών από αυτές στα Βαλκάνια.ι
Στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης με την είσοδο νέων μελών - εκπροσώπων της Deutsche Telekom στο διοικητικό συμβούλιο.
Νέο Διοικητικό ΣυμβούλιοΗ τοποθέτηση των δύο νέων μελών από την Deutsche Telekom στο δ.σ. του ΟΤΕ (η οποία πλέον θα απαριθμεί πέντε συνολικά μέλη στο δ.ς του Οργανισμού) προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και DT.
Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 3% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού από τη γερμανική εταιρεία, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, είχε προγραμματιστεί η αύξηση των μελών της DT.
Παράλληλα, μετά την παραίτηση από τη θέση του αντιπροέδρου και γενικού οικονομικού διευθυντή της Deutsche Telekom, κ. Karl - Gerhard Eick, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από το καλοκαίρι στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινωθεί αν τελικά ο κ. Eick θα παραμείνει σε αυτή τη θέση ή θα οριστεί αντικαταστάτης του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Eick ήταν ο βασικός διαπραγματευτής στην εξαγορά του ΟΤΕ.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας των δύο πλευρών (DT και Ελληνικού Δημοσίου) απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού του ΟΤΕ έτσι ώστε να λάβει υπόψη τη συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου και Deustche Telekom. Εν τω μεταξύ μέσα στο 2009 θα ξεκινήσει και η υλοποίηση των συνεργιών το ύψος των οποίων θα φτάσει συνολικά τα 2,1 δισ. ευρώ μεταξύ του OTE και της Deutsche Telekom κυρίως στο θέμα των προμηθειών αλλά και σε προϊόντα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
ΠροσωπικόΤην αλλαγή της νομοθεσίας ώστε η διοίκηση του ΟΤΕ να έχει τη δυνατότητα «απομάκρυνσης» εργαζομένων από τον Οργανισμό ζητά η διοίκηση του Οργανισμού. Η αλλαγή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο που επεξεργάζεται και αφορά την μείωση του προσωπικού του μέσω στοχευμένης εξόδου και όχι μέσω εθελουσίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Το κόστος αυτού του σχεδίου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ καθώς κάθε εργαζόμενος αναμένεται να στοιχίσει στον ΟΤΕ περίπου 150.000 ευρώ, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό των 220.000 ευρώ που στοίχισε κάθε εργαζόμενος κατά την αποχώρηση της εθελουσίας εξόδου 4.800 εργαζομένων πριν από 3 χρόνια.
Η νέα αυτή προσπάθεια μείωσης του προσωπικού απαιτεί νέα νομοθετική ρύθμιση που θα άρει τη νομιμότητα των εργαζομένων στον ΟΤΕ αλλά και νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους εργαζομένους. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που συντάσσεται στον ΟΤΕ τα δύο επόμενα χρόνια το κόστος προσωπικού θα φτάνει το 40% των ετήσιων δαπανών του Οργανισμού όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό έχει περιοριστεί στο 20%.
ΒαλκάνιαΗ διοίκηση επιδιώκει με βασικές κινήσεις να πετύχει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις των επενδύσεων στα Βαλκάνια ενόψει μάλιστα των σχεδίων των κυβερνήσεων σε Ρουμανία και Σερβία για είσοδο της Rom Telekom και της Telekom Srbija,στο Χρηματιστήριο (όπου ο ΟΤΕ κατέχει το 54% και 20% αντίστοιχα).
Την ίδια στιγμή η πώληση της Cosmofon αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009 ενισχύοντας τα ταμεία του Οργανισμού με περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις).

Bookmark and Share