Toυρκiα:«Περιθωριοποιούνται οι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους!» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Toυρκiα:«Περιθωριοποιούνται οι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους!»

Οι οπαδοί του λεγόμενου κοσμικού καθεστώτος στην Τουρκία και τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της διατήρησης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους απομονώνονται σταδιακά, καθώς η επιρροή της θρησκείας στην δημόσια ζωή της Τουρκίας μεγεθύνεται υπό τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας, ανέφερε κοινή έκθεση του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Open Society Institute*.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κοινωνικές δομές μεταβάλλονται αφότου το ισλαμιστικών καταβολών κεντροδεξιό κόμμα AK ανήλθε στην εξουσία το 2002.
Το κόμμα παραλίγο να απαγορευθεί νωρίτερα εφέτος, όταν άρχισε δίωξη εναντίον του για δράση εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Το κόμμα βρέθηκε «ένοχο», αλλά δεν τέθηκε εκτός νόμου, αλλά απλώς μειώθηκε η χρηματοδότησή του από το κράτος.
«Σε κάθε επαρχία που επισκεφθήκαμε μας έγινε σαφές ότι...
οι κοσμικοί απομονώνονται ως αποτέλεσμα του διορισμού από την κυβέρνηση του κόμματος AK των δικών της ανθρώπων και της οικονομικής ισχύος των θρησκευτικών κοινοτήτων», επισήμανε η έκθεση.
Η έκθεση επικεντρώθηκε ειδικά στη συμπεριφορά επιχειρηματιών που νοιώθουν ότι πρέπει να υιοθετήσουν ένα σεμνό και σύμφωνο προς τις θρησκευτικές παραδόσεις τρόπο ζωής, για να συνεχίσουν να έχουν επιτυχία και να αποφύγουν την περιθωριοποίησή τους από την Τουρκική κοινωνία. Αναφέρεται σε παραδείγματα ανθρώπων που άρχισαν να πηγαίνουν αίφνης στις προσευχές της Παρασκευής ή να κλείνουν τα καταστήματά τους στην διάρκεια της ώρας της προσευχής ώστε να δίνεται η εντύπωση πως πάνε στο τζαμί.
Ο κοσμικός χαρακτήρας θεωρείται ως μια από τις ιδρυτικές αρχές του σύγχρονου Τουρκικού κράτους και περιφρουρείται αυστηρά από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό κατεστημένο.
Η έρευνα διεξήχθη με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε 12 πόλεις της Τουρκίας το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2007 και Ιουλίου του 2008. Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από περίπου 400 κατοίκους κάθε πόλης.(*Nα σημειώσουμε πάντως πως το Open Society Institute χρηματοδοτείται από τον επενδυτή Τζωρτζ Σόρος..)
Bookmark and Share