Το πετρέλαιο ξανατραβάει την ανηφόρα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Το πετρέλαιο ξανατραβάει την ανηφόρα.

Στα επίπεδα των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 3 εβδομάδες, πλησίασαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, χάρη στο συνδυασμό των εκρηκτικών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Η τιμή του αμερικανικού αργού άγγιξε τα 49,91 δολάρια ενώ το μπρεντ τα 51,86 δολάρια το βαρέλι χθες, έπειτα από το κάλεσμα ανώτατου Ιρανού στρατιωτικού αξιωματούχου προς τις ισλαμικές χώρες να μποϋκοτάρουν τον εφοδιασμό του Ισραήλ με πετρέλαιο μετά τις επιχειρήσεις στη Γάζα, αλλά και εν μέσω εκτιμήσεων ότι τα προβλήματα στον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο θα ενισχύσουν τη ζήτηση της Γηραιάς Ηπείρου για «μαύρου χρυσό»
Στην άνοδο των τιμών συνέβαλε επίσης η διαφαινόμενη συμμόρφωση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στην απόφαση του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ για δραστική μείωση της παραγωγής του, καθώς και στην εκπεφρασμένη απόφαση της υπηρεσίας ενέργειας των ΗΠΑ να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές του αργού για να αποκαταστήσει τα αποθέματα ασφαλείας της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών σημειώνεται παρά την σημαντική ενίσχυση του δολαρίου τη Δευτέρα. Το αμερικανικό νόμισμα, βάσει του οποίου αποτιμάται διεθνώς τόσο το πετρέλαιο όσο και τα υπόλοιπα εμπορεύματα, έλαβε ώθηση από πληροφορίες που θέλουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να προωθεί μαζικές φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους 310 δισ. δολ. στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Αν το δολάριο δεν εμφανιζόταν τόσο ισχυρό τη Δευτέρα, τότε είναι πολύ πιθανό οι τιμές του αργού πετρελαίου να είχαν ήδη σπάσει το φράγμα των 50 δολ./βαρέλι. ημερησία
Bookmark and Share