Παρά τις βροχές,μένουμε από νερό.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Παρά τις βροχές,μένουμε από νερό..

Οσο κι αν οι ουρανοί άνοιξαν τις μέρες των εορτών, όσο κι αν το νερό που έφτασε στους ταμιευτήρες πρόσθεσε 15,5 εκατ. κυβικά μέτρα από τις 28 Δεκεμβρίου έως σήμερα, τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν τη χειρότερη εικόνα της τελευταίας δεκαπεντακονταετίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 5 Ιανουαρίου, που είναι και η τελευταία ανανέωση του δελτίου αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ, οι συνολικές ποσότητες νερού στους ταμιευτήρες του Μαραθώνα, του Μόρνου, του Εύηνου και της Υλίκης έφτασαν τα 448,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, μειωμένες κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα οπότε έφταναν τα 776,9 εκατ. κυβικά μέτρα.
Τη μεγαλύτερη εξάντληση αποθεμάτων εμφανίζουν η Υλίκη και ο Μόρνος, όπου τα αποθέματα της ίδιας περιόδου περιορίστηκαν σχεδόν κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.
Εάν μάλιστα δεν συνεχιστούν οι βροχές και τους επόμενους μήνες, τότε οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 2009 θα είναι ένα από τα πιο άνυδρα έτη των τελευταίων χρόνων και μετά βίας το νερό που έχουν «μαζέψει» οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ θα καλύψει τις ανάγκες της Αττικής για τον χρόνο που διανύουμε.
Εάν υπολογίσουμε και τις σπατάλες στην κατανάλωση που φτάνουν έως και το 1 εκατ. κυβικά μέτρα, την έλλειψη παιδείας αναφορικά με τις δραματικές επιπτώσεις της λειψυδρίας αλλά και τις μεγάλες απώλειες νερού που κυμαίνονται από 20 έως 30% από το απαρχαιωμένο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, η εικόνα που δημιουργείται είναι ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε θα πούμε το νερό νεράκι..
Bookmark and Share