"Βέτο" των ΗΠΑ στο Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

"Βέτο" των ΗΠΑ στο Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν;

Mε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα "The New York Times" υποστηρίζει πως "οι ΗΠΑ,δια του Προέδρου Μπους, απέρριψαν αίτημα του Ισραήλ, πριν από ένα χρόνο, για επίθεση κατά της Tεχεράνης"!
Ακολουθεί ολόκληρο το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας:
.
Ο πρόεδρος Μπους αρνήθηκε πριν από ένα χρόνο να ικανοποιήσει απόρρητο αίτημα του Ισραήλ για την παροχή ειδικών διατρητικών βομβών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνταν από το Τελ Αβίβ για να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Μπους απάντησε στους Ισραηλινούς ότι είχε άλλα σχέδια για μυστική επιχείρηση δολιοφθοράς, με στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος δεν κατέληξε σε ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσον το Ισραήλ είχε πράγματι αποφασίσει να βομβαρδίσει το Ιράν, ή αν το αίτημά του ήταν ένας έμμεσος τρόπος να ασκηθεί πίεση στον Μπους, ώστε να λάβει δραστικά μέτρα εναντίον της Τεχεράνης πριν ολοκληρωθεί η θητεία του. Το σίγουρο είναι ότι η απερχόμενη σήμερα αμερικανική κυβέρνηση θορυβήθηκε από το Ισραηλινό σχέδιο για υπερπτήση πάνω από το Ιράκ και βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων στη Νατάνζ, όπου βρίσκεται το μοναδικό εργοστάσιο στο οποίο γνωρίζουμε ότι εμπλουτίζεται ουράνιο.
Ο Λευκός Οίκος απέρριψε αμέσως το αίτημα και οι Ισραηλινοί υπαναχώρησαν, τουλάχιστον προσωρινά, από το σχέδιο δράσης που είχαν καταστρώσει. Η κυβέρνηση Μπους όμως αναγκάστηκε να μοιραστεί πληροφορίες με το Ισραήλ σχετικά με την πορεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και τις δολιοφθορές που φέρνει εις πέρας, στοιχεία που
σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν και στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας που διήρκεσε 15 μήνες και περιελάμβανε συνεντεύξεις με πρώην και νυν Αμερικανούς αξιωματούχους, επιθεωρητές πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά και Ισραηλινούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Καμία από τις πηγές αυτές δεν επιθυμεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, αφού πρόκειται για μία άκρως απόρρητη υπόθεση. Οι λεπτομέρειες των δολιοφθορών που έχουν σχεδιάσει οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλυφθεί, ώστε να μην πληγεί η αποτελεσματικότητα μιας ενδεχόμενης επιχείρησης.
Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα από τις συνεντεύξεις είναι ότι ο κ. Μπους δεν ζήτησε ποτέ από το Πεντάγωνο να προχωρήσει έστω και ένα βήμα παραπέρα από τον σχεδιασμό επί χάρτου, για περίπτωση ανάγκης, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τους επικριτές του. Επιπλέον, είναι σαφές ότι πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, με προεξάρχοντα τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, είχαν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράν θα αποδεικνυόταν αναποτελεσματική, αφού θα οδηγούσε σε απέλαση των πυρηνικών επιθεωρητών της διεθνούς κοινότητας, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι 140.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, θα αναγκάζονταν να εμπλακούν σε μια νέα πολεμική περιπέτεια. Ως εκ τούτου, ο κ. Μπους έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μυστικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, καθώς είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους δεν είναι ικανές να καθυστερήσουν τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Τόσο οι μυστικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς, όσο και οι προθέσεις του Ισραήλ θα αποτελέσουν φλέγοντα ζητήματα για τη νέα κυβέρνηση του κ. Ομπάμα.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα μυστικών επιχειρήσεων, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 2008, χωρίζεται σε δύο σκέλη: το πρώτο στοχεύει στη διάσπαση της αλυσίδας προμήθειας πρώτων υλών από το εξωτερικό και το δεύτερο στηρίζεται σε νέες, ακόμη και πειραματικές, μεθόδους δολιοφθοράς στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιεί το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο στόχος τους είναι να καθυστερήσει η διαδικασία παραγωγής ουρανίου αρκετά εμπλουτισμένου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Μολονότι οι ακριβείς λεπτομέρειες μας είναι άγνωστες, δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη της κυβέρνησης Μπους που αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα αυτών των προσπαθειών, οι οποίες έγιναν αντιληπτές και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν και να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας των Ιρανών.
Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, οι επιθεωρητές της διεθνούς κοινότητας υπολόγιζαν ότι το Ιράν διαθέτει 3.800 συσκευές φυγοκέντρησης. Η αμερικανική αντικατασκοπεία από την πλευρά της υπολογίζει ότι ο αριθμός αυτών των συσκευών κυμαίνεται ανάμεσα στις 4.000 και τις 5.000, γεγονός που συνεπάγεται ότι το Ιράν είναι ικανό να παράξει μία πυρηνική κεφαλή ανά οκτάμηνο.
«Επιστημονικά πειράματα»
Ως εκ τούτου, αρκετοί αξιωματούχοι που δέχθηκαν να μας παραχωρήσουν συνέντευξη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τη στιγμή που ο κ. Μπους αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο, το Ιράν βρίσκεται τόσο κοντά στην παρασκευή πυρηνικής βόμβας, ώστε είναι αδύνατον να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες δολιοφθοράς, τις οποίες κάποιοι χαρακτηρίζουν απαξιωτικά ως «επιστημονικά πειράματα».
Bookmark and Share