Η σκοπιανή αντιπολίτευση ζητά τον τερματισμό της εχθρικής προπαγάνδας του κ.Γκρουέφσκι! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Η σκοπιανή αντιπολίτευση ζητά τον τερματισμό της εχθρικής προπαγάνδας του κ.Γκρουέφσκι!

Νέο σχέδιο για τη διαδικασία αναζήτησης λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατατέθηκε προς ψήφιση στη βουλή της ΠΓΔΜ από τον πρώην πρόεδρο της βουλής (επί εποχής Γκλιγκόροφ) Στόγιαν Άντοφ, επικεφαλής σήμερα του Φιλελεύθερου Κόμματος, το οποίο βρίσκεται σε συμμαχία με το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. Μια κίνηση που έρχεται στην αρχή της προεκλογικής περιόδου στην ΠΓΔΜ για τις προεδρικές και τοπικές εκλογές της 22ας Μαρτίου - η οποία άλλωστε έχει αρχίσει εδώ και καιρό με την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και την αντιπολίτευση υπό τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με επίκεντρο τη στάση στις σχέσεις με την Ελλάδα και το θέμα του ονόματος. Το προτεινόμενο ψήφισμα έχει τον τίτλο “Στρατηγική για τη διαφορά γύρω από το όνομα” και περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεσσάρων βημάτων που πρέπει να γίνουν, ώστε οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε λύση:


  1. Το όνομα που θα συμφωνηθεί θα αντικαταστήσει το υπάρχον προσωρινό Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
  2. Θα πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία που έχει κάνει η χώρα με άλλα κράτη για την αναγνώρισή της ως κυρίαρχο κράτος.
  3. Έως τότε να γίνεται πλήρως σεβαστή η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
  4. Η χώρα να αποφεύγει κάθε είδους εχθρική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας.


Το κείμενο καταλήγει με την εκτίμηση ότι, αν τα παραπάνω γίνουν δεκτά από τα πολιτικά κόμματα, τότε πολύ γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα. Εκτιμώντας το νέο σχέδιο, πολιτικοί παρατηρητές της γείτονος επισήμαναν ότι στην ουσία προτείνει ένα συμβιβαστικό όνομα για διεθνή χρήση και όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα (σημείο 1), με διατήρηση της ισχύος των συμφωνιών που έχουν γίνει με άλλες χώρες, με τις οποίες οι αναγνωρίσεις έγιναν με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (σημείο 2). Μέχρι στιγμής θετικά στην πρόταση τοποθετήθηκαν η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση και το αλβανικό Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη.

(Πηγή εφημερίδα "Μακεδονία")
Bookmark and Share