Το μυστήριο του κόκκινου πλανήτη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Το μυστήριο του κόκκινου πλανήτη.

Oι τελευταίες ανακαλύψεις της ΝΑSΑ περί ύπαρξης μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη επανέφεραν τη συζήτηση στα διεθνή ΜΜΕ για το αν και τι μορφή ζωής θα μπορούσε να υπάρξει στον κόκκινο πλανήτη.Το BBC μεταδίδει:
.
Οι μεγάλες ποσότητες μεθανίου που έχουν ανιχνευτεί στην ατμόσφαιρα του Άρη, μπορεί να προέρχονται από γεωλογική δραστηριότητα, μπορεί όμως και να προδίδουν την ύπαρξη ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Το μεθάνιο ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στον «κόκκινο πλανήτη» πριν από πέντε χρόνια και μάλιστα βρέθηκε ότι οι ποσότητές του διαφέρουν ανά περιοχή. Κανονικά το μεθάνιο μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα προτού το διαλύσει η ηλιακή ακτινοβολία. Στον Αρη όμως διαπιστώνεται συνεχής παρουσία, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποτελεί προϊόν μιας συνεχούς διαδικασίας.
«Το γεγονός ότι έχουμε εντοπίσει τρεις συγκεκριμένες περιοχές εκπομπής μεθανίου σημαίνει ότι έχουμε πλέον ένα καθρέφτη για το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη», αναφέρει ο Μάικλ Μάμα από τη NASA. «Η παραγωγή μεθανίου μπορεί να οφείλεται σε δύο πιθανούς παράγοντες: Ο ένας έχει να κάνει με τη γεωχημεία, ο δεύτερος με τη βιολογία».
Αν το μεθάνιο παράγεται από κάποιο γεωλογικό φαινόμενο του Άρη, τότε είτε θα προέρχεται από ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη, είτε από την χημική αντίδραση ορισμένων μετάλλων με το νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία, απελευθερώνοντας μεθάνιο.
Από την άλλη, θα μπορούσε η απελευθέρωση μεθανίου να προέρχεται από έμβια όντα. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει...
η πιθανότητα ορισμένοι τύποι μικροβίων να έχουν καταφέρει να επιβιώσουν κάτω από την επιφάνεια του Άρη και να είναι αυτά υπεύθυνα για την εκπομπή.
Παρά τις μέχρι στιγμής μετρήσεις, οι επιστήμονες δεν μπορούν με ασφάλεια να πουν ποια από τις δύο περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι αληθινή. Ο επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι η χαρτογράφηση όλων των περιοχών με μεγάλη συγκέντρωση μεθανίου, για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του φαινομένου. Το επόμενο μεγάλο βήμα πάντως αναμένεται να γίνει το 2011, με την αποστολή της NASA στο γειτονικό μας πλανήτη, η οποία θα περιλαμβάνει όργανα που θα μπορούν να ανιχνεύσουν τον άνθρακα μέσα στα αέρια, βοηθώντας στη λύση του μυστηρίου της πηγή της εκπομπής.
Πηγή: BBC


Bookmark and Share