Η τρομοκρατία δεν έρχεται.Είναι ήδη εδώ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Η τρομοκρατία δεν έρχεται.Είναι ήδη εδώ.

Του Αντ.Καρακούση.

Oτι το τρομοκρατικό φαινόμενο αναβιώνει στη χώρα μας δεν επιδέχεται πλέον καμία αμφιβολία.
Ακόμη και όσοι αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη την προηγούμενη επίθεση εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ από την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, επείσθησαν μετά και τη χθεσινή αιματηρή επιδρομή κατά αστυνομικών στη ζώνη των Εξαρχείων, σχεδόν στην εξώπορτα του υπουργείου Πολιτισμού.
Τα όπλα κοινά, ο τρόπος δράσης περίπου ίδιος, οι βολές ασταθείς ακόμη, αλλά η θρασύτητα, η αποφασιστικότητα και η επιχειρησιακή δυνατότητα δεδομένες.
Ολα τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις βεβαιώνουν πια ότι έχει συγκροτηθεί ένας καινούργιος κύκλος «κουμπουροφόρων», που σχεδόν εκπαιδεύεται στην πράξη, πυροβολώντας στο σωρό, χωρίς φειδώ και μέτρο.
Οι πρωτόβγαλτοι της νέας τρομοκρατίας φαίνεται ότι έχουν απορροφήσει τη στρατηγική της έντασης και κατά τα φαινόμενα επιδιώκουν την...
υιοθέτησή της και από την πλευρά της δυνάμεων της κρατικής καταστολής, με προφανή σκοπό τη διαμόρφωση συνθηκών μεγάλης αντίθεσης, κυρίως στον κύκλο της νεολαίας. Υπό αυτές τις συνθήκες και στον βαθμό που δεν ελεγχθεί εγκαίρως η ανάπτυξη του φαινομένου, η χώρα θα κινδυνεύσει να εγκλωβισθεί σε έναν ανατροφοδοτούμενο κύκλο τυφλής βίας, με συνέπειες πολύ σοβαρότερες από εκείνες του τρομοκρατικού κύματος των προηγούμενων δεκαετιών. Το ενδεχόμενο να περιπέσει η Δημοκρατία μας σε ιταλικές συνθήκες, να έχουμε δηλαδή την ελληνική εκδοχή των «μολυβένιων χρόνων», δεν είναι αμελητέο πια. Στην περίπτωση αυτή το κόστος θα είναι απροσμέτρητο. Το αγαθό της ασφάλειας θα χαθεί και η απώλειά του θα πλήξει το πολίτευμα, την οικονομία, την κοινωνία, τους πάντες. Αν στοχεύσουν λάθος οι Αρχές, αν αποδυθούν σε κυνήγι μαγισσών χωρίς στοιχεία και επιχειρήσουν την ενοχοποίηση πολιτικών χώρων, όπως γινόταν στο παρελθόν, θα χρειασθούν και πάλι 27 χρόνια για την αποκάλυψη των δραστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι΄ αυτό οφείλει η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται σπασμωδικές, προκλητικές κινήσεις αστυνομικού χαρακτήρα. Απαιτείται βαθιά μελέτη του φαινομένου, λεπτομερής αξιολόγηση των συνθηκών και ανάπτυξη πολιτικού στρατηγικού σχεδίου αποκάλυψης και εξουδετέρωσης των ομάδων ένοπλης βίας. Η προηγούμενη εμπειρία άλλωστε δείχνει τον δρόμο. Η «17 Νοέμβρη» πρώτα ηττήθηκε πολιτικά και στη συνέχεια εξουδετερώθηκε επιχειρησιακά.
Bookmark and Share