Μειώνονται δραματικά τα αποθέματα λιγνίτη ενώ η ενεργειακή κρίση παραμένει. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Μειώνονται δραματικά τα αποθέματα λιγνίτη ενώ η ενεργειακή κρίση παραμένει.

Εκτάκτως στην Πτολεμαίδα ο κ.Αθανασόπουλος!

Εν μέσω κρίσης με το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκαν δραματικά τα αποθέματα λιγνίτη στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, γεγονός το οποίο ανάγκασε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Παναγιώτη Αθανασόπουλο να σπεύσει χθες επειγόντως σε Μελίτη και Πτολεμαΐδα.
Ο "τσάρος" της ΔΕΗ που συνοδεύεται από τον γενικό διευθυντή Παραγωγής Δημήτρη Λάπα και τον γενικό διευθυντή Ορυχείων Κωνσταντίνο Μελά θα επισκεφτεί όλους τους σταθμούς και τα ορυχεία του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας. Θα ξεκινήσει ωστόσο τις επισκέψεις του από τον ΑΗΣ Μελίτης, όπου τα υπάρχοντα αποθέματα λιγνίτη είναι “εύθραυστα” σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης, ενώ τα δύο από τα τρία ορυχεία που τροφοδοτούν τον συγκεκριμένο σταθμό είναι ανενεργά. Η κατάσταση στον ΑΗΣ Μελίτης κρίνεται “δραματική”, καθώς τα αποθέματα στην αυλή του σταθμού ανέρχονται μόλις σε 50.000 τόνους λιγνίτη που διαρκούν μόνο για πέντε ημέρες, όταν το όριο ασφαλείας είναι 150.000 τόνοι το λιγότερο, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα ο σταθμός να λειτουργεί για 15 ημέρες. Να σημειωθεί ότι ο ΑΗΣ Μελίτης τροφοδοτείται εδώ και μήνες μόνο από τα ιδιωτικά ορυχεία της Αχλάδας, τα οποία παράγουν ετησίως περί τα 2,5 εκατ. τόνους, ποσότητα η οποία δεν επαρκεί. Τα συνδικάτα ασκούν έντονη κριτική στη ΔΕΗ, γιατί κρατά ανενεργά τα..
ορυχεία της Βεύης και Κλειδίου, τα οποία διανοίχτηκαν για την προμήθεια με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης. Η ΔΕΗ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το ορυχείο του Κλειδίου που παρήγαγε το 2008 μόλις 400.000 τόνους, είναι κλειστό επειδή υπάρχουν προβλήματα με απαλλοτριώσεις, με τη μετεγκατάσταση του ομώνυμου οικισμού του Κλειδίου και με τις αποθέσεις. Για την απραξία του ορυχείου της Βεύης η ΔΕΗ πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση, καθώς πριν από τρία χρόνια έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση ναυάγησε και δεν αναδείχτηκε πλειοδότης. Μετά την επίσκεψη στο σταθμό Μελίτης και στα ορυχεία Κλειδίου και Αχλάδας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα συνεχίσει την περιοδεία του στους υπόλοιπους σταθμούς και ορυχεία στο νομό Κοζάνης. Η προσοχή θα εστιαστεί στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και στα ορυχεία που τον τροφοδοτούν, καθώς τα αποθέματα που φτάνουν τους 220.000 τόνους, βρίσκονται οριακά πάνω από το όριο ασφαλείας. Οι υπόλοιποι σταθμοί βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση ως προς τα αποθέματα, ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους υπεύθυνους της ΔΕΗ είναι μια ενδεχόμενη κακοκαιρία, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη γενικότερη επάρκεια καυσίμου. Άλλωστε ο Δεκέμβρης ήταν ο χειρότερος μήνας του προηγούμενου έτους, καθώς λόγω των χιονοπτώσεων η εξόρυξη λιγνίτη μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.(πηγή είδησης:εφημερίδα"Μακεδονία")
Bookmark and Share