"Οι 'Ελληνες και το Κογκρέσο" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

"Οι 'Ελληνες και το Κογκρέσο"

Με αφορμή την επίσκεψη της Ντ.Μπακογιάννη στις ΗΠΑ.
Ανταπόκριση του Αθ.Έλλις.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή".

.

"H Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε χθες με τη Χίλαρι Κλίντον και είχε επαφές με άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα. Ευλόγως, η προσοχή επικεντρώθηκε σε αυτές που ήταν και οι πρώτες με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ.
Ομως, για μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία διαθέτει ισχυρή ομογένεια στην Αμερική, σημαντικός πόλος ισχύος και επιρροής είναι και το Κογκρέσο. Υπό αυτό το πρίσμα επιβάλλεται η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο με τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και με τις αρμόδιες επιτροπές που επηρεάζουν τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, καθώς η στάση τους συχνά αποδεικνύεται στην πράξη καθοριστικής σημασίας.
Αυτό αφορά πολύ περισσότερο τη χώρα μας, η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με γειτονικά της κράτη που υπογράφουν συνθήκες και συμφωνίες με τις ΗΠΑ, οι οποίες πρέπει να επικυρωθούν από τη Γερουσία, ή λαμβάνουν αμερικανική βοήθεια, είτε οικονομική είτε στρατιωτική, που εγκρίνεται ή απορρίπτεται και αυξάνεται ή μειώνεται, από επιτροπές του Κογκρέσου.
Η έντονη ελληνική διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων ετών προς το Κογκρέσο έχει αποδώσει καρπούς και πρέπει να συνεχισθεί. Οι επαφές με ...
νομοθέτες και των δύο κομμάτων, ιδιαίτερα των μελών των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και της Βουλής, και ιδιαίτερα αυτών που συμμετέχουν στις υποεπιτροπές που είναι αρμόδιες για την Ευρώπη, αποτελούν σημαντική εθνική επένδυση και πρέπει να προωθούνται, όχι μόνο από την κυβέρνηση, όπως με τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στο Καπιτώλιο η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και από μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Θα ήταν χρήσιμο, αν όχι επιβεβλημένο, κορυφαίοι Ελληνες κοινοβουλευτικοί να επισκέπτονται, να ενημερώνουν και να διατηρούν επαφή με Αμερικανούς συναδέλφους τους. Αντιστρόφως, είναι βέβαιο ότι η πρόσφατη επίσκεψη στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα, του δεύτερου στην ηγεσία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Ντικ Ντέρμπιν, θα αποδειχθεί επίσης χρήσιμη. Μέσα από τη στενή σχέση με μέλη της ομογένειας, ο γερουσιαστής του Ιλινόι έχει αποκομίσει μια καλύτερη εικόνα των ανησυχιών της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, την απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την κατάσταση στην Κύπρο και το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
Στο πλαίσιο αυτό σημαντική παράμετρος είναι η φυσική παρουσία της ομογένειας στο Κογκρέσο. Στη Γερουσία, παρά την απώλεια από την απόσυρση του Πολ Σαρμπάνη, υπάρχει η Ολυμπία Σνόου, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ελληνικής καταγωγής μέλη έχουν αισίως αυξηθεί σε έξι: Τζον Σαρμπάνης (γιος του πρώην γερουσιαστή, ο οποίος επίσης έχει μελλοντικές βλέψεις για τη Γερουσία), Γκας Μπιλιράκης, Νίκη Τσόγκα, Ζακ Σπέις, Σέλι Μπέρκλεϊ, Ντίνα Τάιτους.
Με το βλέμμα στραμμένο προς τη Γερουσία είναι και ο υπ. Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι, Αλέξης Γιαννούλιας, ενώ σε σημαντική «ελληνική» παρουσία έχει αναδειχθεί ο κουβανικής καταγωγής Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος ως απόρροια προσωπικών σχέσεων με ομογενείς αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος στα ελληνικά θέματα, και έχει συχνά παρέμβει αποτελεσματικά στο Κυπριακό και το Σκοπιανό.
Επηρεασμένοι από το κοινοβουλευτικό σύστημα στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συχνά δεν κατανοούμε τον βαθμό ανεξαρτησίας, και κατ’ επέκταση ισχύος που διαθέτουν τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ. Οσοι, όμως, έχουν παρακολουθήσει από κοντά το αμερικανικό πολιτικό σύστημα έχουν διαπιστώσει ότι πολύ συχνά ο Λευκός Οίκος αδυνατεί να υλοποιήσει στόχους του λόγω της αντίθεσης του Κογκρέσου.
Σε πολλούς τομείς η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία λειτουργούν ως ισότιμοι εταίροι. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να συνεργάζεται και με τους δύο.
Bookmark and Share