Αξιολογεί κανείς τους "αξιολογητές" ολόκληρων χωρών; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Αξιολογεί κανείς τους "αξιολογητές" ολόκληρων χωρών;

αξιολογητές που δεν κατάφεραν να δουν τη δική τους...πτώχευση!
Του Θ.Παπαδή
.
«Αιχμάλωτες» των εκθέσεων και των εκτιμήσεων από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους και οίκους αξιολόγησης, βρίσκονται χώρες ολόκληρες αλλά και επιχειρήσεις.
Οι εκθέσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο χρονικό διάστημα και βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με εκτιμήσεις, προβλέψεις αλλά και μία σειρά άλλων δυσμενών προοπτικών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και την ίδια την Ελλάδα.
Είναι όμως τραγική ειρωνεία να εμφανίζονται τιμητές και θεματοφύλακες, όλοι εκείνοι που έκλεισαν τα μάτια τους ή δεν είδαν την επερχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Όλοι αυτοί, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να δουν στην άλλη πλευρά του λόφου, αλλά δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν ακόμη το ίδιο τους το «σπίτι» που βρέθηκε απροστάτευτο μπροστά σε αυτή την «καταιγίδα».
Μέσα στην εβδομάδα η Citigroup δημοσιοποίησε δύο εκθέσεις, δυσμενείς και οι δύο για τις τράπεζες. Η μία αφορούσε αυτές που έχουν έκθεση στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών και η άλλη αφορούσε μόνο τις ελληνικές τράπεζες, με τις τιμές να περικόπτονται από τον διεθνή οίκο.
Να θυμίσουμε ότι η Citigroup είναι ο κολοσσός εκείνος -σε χάρτινα πλέον πόδια- που εξαιτίας των κακών στρατηγικών επιλογών, αλλά και...
του σαθρού δανειακού της χαρτοφυλακίου βρέθηκε στο χείλος του γκρεμνού και ακόμη και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι έχει σωθεί. Ήδη έχει πάρει δύο φορές «ένεση» ρευστότητας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ετοιμάζεται για την 3η δόση, αλλά παρόλα αυτά η τύχη της δεν θεωρείται μετέωρη. Και όμως τόσο οι ελληνικές τράπεζες, όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη, βρέθηκαν στη «δίνη του κυκλώνα» και οι μετοχές τους δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.
Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι οι αναλυτές της Citigroup είχαν δίκιο ή άδικο, αλλά είναι σίγουρο πως μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι οι οποίοι έχουν «καεί στο χυλό», όχι μόνο θα πρέπει να «φυσάνε το γιαούρτι» αλλά θα πρέπει να κάνουν διπλές και τριπλές διασταυρώσεις πριν προβούν στην οποιαδήποτε δυσμενή πρόβλεψη. Και, μάλιστα, σε μία ιδιαίτερα σύνθετη περίοδο, όπου το «καλό» δεν απορροφάται και το «κακό» πολλαπλασιάζεται.
Οι ξένοι επενδυτές, ιδιώτες και μη, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι και ευαίσθητοι, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς προσανατολισμό και χωρίς στόχευση. Άρα, μπορούν με μεγάλη ευκολία δεχθούν την αρνητική εκτίμηση και πολύ δύσκολα τη θετική.
Οι συνετοί χειρισμοί είναι θέμα υπευθυνότητας αυτή τη δεδομένη χρονική συγκυρία, η οποία και δύσκολη είναι, και άγνωστη είναι και μη προβλέψιμη. Όμως ελάχιστοι δείχνουν σύνεση και υπευθυνότητα.
Όλοι εμείς, επιβάλλεται να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουμε και δεύτερες σκέψεις πριν «φάμε αμάσητη τροφή» από διαφόρους τιμητές των πάντων, οι οποίοι όμως δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Bookmark and Share