"Ανατροπές στις άδειες αναψυχής των εργαζομένων", - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

"Ανατροπές στις άδειες αναψυχής των εργαζομένων",

αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Ημερησία":

Τα πάνω - κάτω στον εργασιακό τομέα, όσον αφορά τις άδειες αναψυχής που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, φέρνει απόφαση - σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Με τη δικαστική απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι ο εργαζόμενος πρέπει να πάρει οπωσδήποτε την άδειά του, γιατί είναι αναγκαία «η πραγματική ανάπαυσή του, προς χάριν της αποτελεσματικής προστασίας της ασφάλειας και της υγείας του».
Ταυτόχρονα αμφισβητείται η πρακτική των εργοδοτών (στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα) να «εξαγοράζουν» το δικαίωμα της άδειας, καταβάλλοντας συνήθως ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που θα δικαιούτο να πάρει ο εργαζόμενος, με βάση τη σχετική νομοθεσία.
Η εφαρμογή της απόφασης στη χώρα μας θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές, καθώς αυτό που ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες (από τη νομοθεσία του 1945 αλλά και προγενέστερα) είναι να μην μπορεί να μεταφερθεί η άδεια αναψυχής στο επόμενο έτος και ο εργοδότης να πληρώνει ένα μικρό ποσό για τη χαμένη άδεια.
Τις περισσότερες φορές το ποσό αυτό είναι «λειψό», καθώς θα έπρεπε κανονικά να συμπεριλαμβάνει πλήρες το επίδομα άδειας συν τις μηνιαίες αποδοχές προσαυξημένες κατά 100%, αλλά η πρακτική στον δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα δείχνει ότι συνήθως ο εργαζόμενος βγαίνει χαμένος και οικονομικά. Μέχρι πρόσφατα δικαστικές αποφάσεις υιοθετούσαν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και την καταβολή προσαύξησης μόλις 20%..

Bookmark and Share