Εώς και τα 45 δις ευρώ μπορεί να δανειστούμε φέτος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Εώς και τα 45 δις ευρώ μπορεί να δανειστούμε φέτος

και με επιτόκιο 6%..
.
Με επιτόκιο περί το 6,0% θα γίνει ο νέος δανεισμός του Δημοσίου με 10ετή ομόλογα, έναντι του 4,86% του Οκτωβρίου 2008 και του 3,0%-3,1% που δανείζεται η Γερμανία.
Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει περίπου 2,7% περισσότερο από το μέσο κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης στους 10ετείς τίτλους και περί το 3% πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο.
Οι διαφορές αυτές είναι εξαιρετικά υψηλές αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της όσο η Γερμανία και η Γαλλία μαζί!
Το υψηλό επιτόκιο που προσφέρει το ελληνικό Δημόσιο προσελκύει τους επενδυτές, οι προσφορές των οποίων χθες ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει δανειστεί από τις αρχές του έτους 18,47 δισ. ευρώ από τις αγορές και με τον νέο δανεισμό θα αντληθούν συνολικά 23,5 δισ. ευρώ προτού «κλείσει» το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ετσι, ο οργανισμός αναμένεται να δανειστεί εφέτος περίπου 43,7 δισ. ευρώ, αντί για 42 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη, ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί εκ νέου «προς τα πάνω» και να ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.
Στο πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009 το Δημόσιο κάλυψε περίπου το 42% του φετινού του δανειακού προγράμματος και με την ολοκλήρωση της σημερινής κοινοπρακτικής έκδοσης 10ετών ομολόγων αναμένεται να προσεγγίσει το 50%.
Bookmark and Share