100.000 πισίνες στην Ελλάδα της λειψυδρίας! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 18 Απριλίου 2009

100.000 πισίνες στην Ελλάδα της λειψυδρίας!

Μια μικρή πισίνα «πίνει» το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για 480 ημέρες...

Email από εφημερίδα "Τα Νέα"

Όσο νερό καταναλώνει ένας Έλληνας σε 16 μήνες (480 ημέρες) χρειάζεται μια πισίνα διαστάσεων 5Χ10 μ. για να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού..
Οι πισίνες που έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα μικρά και άνυδρα νησιά των Κυκλάδων, εκτός από την απόλαυση και τη χαλάρωση που προσφέρουν... εντείνουν και το πρόβλημα της λειψυδρίας. Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δρ Ευάγγελος Τερζής, υπεύθυνος πολιτικής για το νερό και τη ρύπανση της WWF Ηellas, «για τις πισίνες απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού, γεγονός που λειτουργεί αντίθετα στην όποια προσπάθεια εξοικονόμησής του. Πέραν του γεμίσματος μιας πισίνας με νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθημερινά εξατμίζεται σημαντική ποσότητα από αυτό».
Οι απώλειες.
Για να γεμίσει μια πισίνα διαστάσεων 5Χ10 μ. και με μέσο βάθος 1,5 μ. χρειάζονται 75.000 λίτρα νερό.
Είναι χαρακτηριστικό πως... κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, εξατμίζονται 320 λίτρα νερό την ημέρα- 28.800 λίτρα και για τους τρεις μήνες. Δηλαδή, για να λειτουργήσει μια πισίνα το καλοκαίρι χρειάζονται 103.800 λίτρα. «Η μέση κατανάλωση για οικιακή χρήση ανά άτομο κυμαίνεται περίπου στα 220 λίτρα νερό την ημέρα», σημειώνει ο κ. Τερζής και συμπληρώνει: «Φαίνεται ότι στη χώρα μας, αντί να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης νερού στον κατάλληλο χρόνο, αναζητούμε τρόπους αλόγιστης σπατάλης».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών πισίνας, οι ιδιωτικές πισίνες που υπάρχουν στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 100.000, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 6.000- 7.000 καινούργιες. Πρωταθλητές αναδεικνύονται τα νησιά των Κυκλάδων- με πρώτη τη Μύκονο-, η Κρήτη, η Χαλκιδική και οι νεόδμητες περιοχές της Αττικής όπως ο Γέρακας και η Παλλήνη, ενώ ακόμα και στην Ήπειρο που διαθέτει τις λιγότερες πισίνες συγκριτικά με άλλες περιοχές, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση. Παράλληλα, με γοργό ρυθμό αυξάνονται και όσοι επιθυμούν να έχουν πισίνα στην ταράτσα τους, στον κήπο ή ακόμα και στον ακάλυπτο χώρο. Σημειώνεται ότι για μια πισίνα 2Χ2 μ. είναι απαραίτητη η άδεια από την Πολεοδομία, ενώ σε αρκετά μικρά νησιά απαγορεύεται η κατασκευή πισίνας. Ωστόσο, η έλλειψη ελέγχων έχει προκαλέσει σε πλήθος αυθαίρετων... κολυμβητηρίων!
Bookmark and Share