Η συνάντηση Ομπάμα-Καραμανλή. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Η συνάντηση Ομπάμα-Καραμανλή.


"στην Ελλάδα κάποιοι υποβάθμισαν τη σημασία της, όμως πλην του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι οποίοι φιλοξενούσαν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Στρασβούργο ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση μόνο με τον Ελληνα πρωθυπουργό.."

-Το άρθρο αναδημοσιεύεται απ' την εφημερίδα"Καθημερινή"και
υπογράφεται απ΄τον ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον κ.Αθ.'Ελλις-

Tο ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να υποβαθμίσει την πρόσφατη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Ηταν μια τυπική συνάντηση από αυτές που έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα με αρκετούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», εκτίμησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο πρώην υπουργός είναι ένας από τους ευφυέστερους Ελληνες πολιτικούς, όμως στην προκειμένη περίπτωση έσφαλε στη διάγνωσή του.
Δεν επρόκειτο για μια ολιγόλεπτη τυπική επαφή, αλλά για μια συνάντηση ουσίας. Σε αυτή συμμετείχαν πλήρεις αντιπροσωπείες (Κλίντον, Τζόουνς, Φριντ, Μπακογιάννη, Μεϊμαράκης) και, σύμφωνα όχι μόνο με την ελληνική πλευρά, αλλά και με κατ’ εξοχήν αρμόδιο Αμερικανό αξιωματούχο, στη διάρκειά της εθίγησαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα: οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ένταση στο Αιγαίο, η ονομασία των Σκοπίων και η προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το Κυπριακό και το πλαίσιο που δημιουργείται από τις συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ, η παρεμπόδιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείο, ακόμη και οι σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο κ. Καραμανλής είχε την ευκαιρία μιας πρώτης προσωπικής γνωριμίας με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο ενημέρωσε διά ζώσης για τις ανησυχίες της Ελλάδας, μια ακριβώς ημέρα πριν από τη μετάβαση του τελευταίου στην Τουρκία. Σε κάποια στιγμή της συζήτησης ο κ. Ομπάμα ρώτησε ευθέως τον κ. Καραμανλή «πώς...
μπορώ να φανώ χρήσιμος;» και έλαβε συγκεκριμένη απάντηση. Η συνάντηση είχε ουσία. Εάν στην πορεία αποδειχθεί ότι ο κ. Καραμανλής δεν ήταν αποτελεσματικός και ο κ. Ομπάμα τον αγνόησε, η αντιπολίτευση δικαιούται και οφείλει να ασκήσει κριτική. Αλλά, προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει.
Η Χίλαρι Κλίντον φέρεται να εξέφρασε κατανόηση για την ελληνική θέση στο Σκοπιανό μιλώντας στους Ευρωπαίους ομολόγους της στην Πράγα, την επομένη της συνάντησης Ομπάμα – Καραμανλή. Η κ. Κλίντον έδειξε να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα μιας σύνθετης ονομασίας και σε κάποιο σημείο τόνισε με νόημα ότι η ίδια διετέλεσε γερουσιαστής της «Νέας» Υόρκης. Το επιχείρημα ότι στην περιοχή που κάλυπτε η αρχαία Μακεδονία «βρίσκονται σήμερα τρεις χώρες, στις οποίες ζουν τρεις λαοί» καθιστά περισσότερο πειστική τη διαπίστωση πως η εμμονή στην απόλυτη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από μια χώρα και έναν λαό, όχι μόνον είναι ιστορικά εσφαλμένη, αλλά στην πορεία, εκ των πραγμάτων εγκυμονεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης.
Σε δύο άλλα ζητήματα, στο Κυπριακό και στο Πατριαρχείο, τα οποία αφορούν την Ελλάδα, το πρώτο άμεσα και το δεύτερο έμμεσα, ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Υποστήριξε την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αν και ο χειρισμός της συνάντησής του με τον Οικ. Πατριάρχη ήταν ατυχής.
Ακόμη και εάν στις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με την τουρκική ηγεσία δεν εθίγησαν οι προκλήσεις στο Αιγαίο, είναι σαφές ότι μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή έχει μια πλήρη εικόνα των ελληνικών προτεραιοτήτων.
Πλην του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι οποίοι φιλοξενούσαν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Στρασβούργο ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση μόνο με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η επιλογή αυτή του προέδρου των ΗΠΑ για κομματικούς λόγους, ή ως απάντηση στη συχνά ενοχλητική απόπειρα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης στην οποία όντως επιδίδεται η κυβέρνηση. Το τι ακριβώς εννοούσε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν είπε στον Κώστα Καραμανλή πως η ηγεσία του είναι εξαιρετική (outstanding leadership), όπως υποστηρίζει το Μαξίμου, και κατά πόσον δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από την Ντόρα Μπακογιάννη, όπως διαρρέει το δικό της περιβάλλον, είναι θέματα που επιδέχονται συζήτηση, αλλά δεν μειώνουν τη σημασία της συνάντησης
Bookmark and Share