Το ισχυρότερο ραντάρ στον κόσμο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Το ισχυρότερο ραντάρ στον κόσμο.

Εντοπίζει...μπάλλα του τένις σε απόσταση 4.800 χλμ!

Στη στρατιωτική βάση της Θούλης στη Βόρεια Γροιλανδία, την πιο απομακρυσμένη αμερικανική βάση, βρίσκεται το ισχυρότερο ραντάρ στον κόσμο. Είναι ένα από τα τρία ανάλογα υπερσύγχρονα μηχανήματα που απαρτίζουν σύστημα προειδοποίησης για βαλλιστικούς πυραύλους. Είναι τόσο ισχυρά ώστε μπορούν να εντοπίσουν μια ιπτάμενη μπάλα του τένις από απόσταση 4.800 χιλιομέτρων!
Το ραντάρ (φωτογ. )έχει μέγεθος δεκαώροφου κτιρίου. Οι δύο γιγαντιαίες όψεις του αποτελούνται από 2.500 μικροσκοπικούς δέκτες και κεραίες που καθεμιά τους έχει μέγεθος κινητού τηλεφώνου. Αυτές οι μικροσκοπικές κεραίες μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν εστιάζοντας σε συγκεκριμένες περιοχές. Το εν λόγω ραντάρ εκπέμπει... δέσμη ενέργειας περίπου 3,5 μοίρες από το έδαφος και σε μια απόσταση 4.800 χιλιομέτρων. Οτιδήποτε διαπεράσει αυτή τη δέσμη, εντοπίζεται από τους υπολογιστές της βάσης, οι οποίοι μάλιστα μπορούν να προβλέπουν την τροχιά του και τα ενδεχόμενα σημεία πρόσκρουσης.
Η σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ εξαρτάται από την αναβάθμιση των τριών υπαρχόντων ραντάρ και την εγκατάσταση άλλων μικρότερων μονάδων στόχος των οποίων θα είναι να εντοπίζουν την ακριβή πορεία των «εχθρικών» πυραύλων και να τους εξουδετερώνουν-πληροφορίες tovima-.
Bookmark and Share