Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η "γρίπη των χοίρων". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η "γρίπη των χοίρων".

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκαλεί σήμερα συνάντηση της Έκτακτης Επιτροπής του.

  • "Πολύ αργά για να περιοριστεί το ξέσπασμα της νόσου" αναφέρουν τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ!

Είκοσι άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα πεθάνει από την έξαρση μιας νέου τύπου γρίπης στο Μεξικό και 1.004 άνθρωποι φέρονται να έχουν προσβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Κόρντομπα. Ο Κόρντομπα δήλωσε ωστόσο σε συνέντευξη Τύπου πως το ποσοστό των θανάτων επιβραδύνεται και πως δεν υπάρχουν σχέδια για το κλείσιμο των συνόρων του Μεξικού εξαιτίας της γρίπης.
Το Μεξικό ανέφερε και τρίτη πιθανή εστία της γρίπης των χοίρων στο Μεχικάλι, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, με τέσσερα ύποπτα κρούσματα αλλά κανένα θάνατο μέχρι τώρα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
Ο WHO ανέφερε επίσης πως οι ιοί στις εστίες στο Μεξικό και τις ΗΠΑ δεν είχαν ανιχνευθεί προηγουμένως στους χοίρους ή στον άνθρωπο αλλά αποδεικνύονται ευαίσθητοι στο φάρμακο Ταμιφλού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη της ασθένειας.
«Επειδή υπάρχουν ανθρώπινα κρούσματα που συνδέονται με ένα μικρόβιο γρίπης των ζώων και λόγω της γεωγραφικής εξάπλωσης των εστιών σε πολλές κοινότητες, συν οι κάπως ασυνήθιστες ηλικιακές ομάδες των προσβληθέντων, αυτά τα γεγονότα είναι υψηλής ανησυχίας», ανέφερε η...
εδρεύουσα στη Γενεύη οργάνωση.
Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ ανέφεραν πως είναι πολύ αργά για να περιοριστεί το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ασκών χρέη διευθυντή των CDC, δρ Ρίτσαρντ Μπέσερ, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση ότι είναι πιθανότατα πολύ αργά να καταβληθούν προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας με τον εμβολιασμό, τη θεραπευτική αγωγή ή την απομόνωση των ανθρώπων. «Υπάρχουν πράγματα που βλέπουμε τα οποία υποδηλώνουν πως ο περιορισμός δεν είναι πολύ πιθανός», είπε.
Είπε πως τα κρούσματα στις ΗΠΑ και τα κρούσματα στο Μεξικό οφείλονται πιθανότητα στον ίδιο ιό. «Εως τώρα τα γενετικά στοιχεία που εξετάσαμε είναι τα ίδια». Ωστόσο ο Μπέσερ είπε πως δεν είναι σαφές γιατί ο ιός προκαλεί τόσους θανάτους στο Μεξικό και μία τόσο ήπια ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι προετοιμάζεται με «μέτρα ταχέως περιορισμού», περιλαμβανομένων και αν τυχόν παραστεί ανάγκη, για να καταπολεμήσει το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο οι υγειονομικές αρχές στις δύο χώρες έχουν ήδη στη διάθεσή τους τα μέσα που απαιτούνται και είναι«καλά εφοδιασμένες», δήλωσε στη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Άφαλουκ Μπατιασέβι.
Είπε πως η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη σε αυτό το σημείο να εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες που θα προειδοποιούν τους ταξιδιώτες να μην πηγαίνουν σε ορισμένα μέρη του Μεξικού και των ΗΠΑ.

Bookmark and Share