Τέλος εποχής.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Τέλος εποχής..

Toυ Θ.Λυρτσογιάννη

"Τέλος εποχής":
Είναι η φράση που πραγματικά αποδίδει τη σημασία των στιγμών που ζούμε. Οχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις, την πολιτική και την κοινωνία.
Σήμερα τίποτα δεν είναι όπως χθες. Η κρίση συντάραξε τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατεδάφισε απόλυτες αλήθειες, όπως για παράδειγμα η ισχύς των μεγάλων τραπεζών, αναδιάταξε αξίες όπως η απόλυτη δυνατότητα της αγοράς να ρυθμίζει την οικονομική λειτουργία δίκην σοφού όντος που παρεμβαίνει ως από μηχανής θεός, επαναξιολόγησε ιδεολογίες και προχώρησε σε ανακατατάξεις της οικονομικής ισχύος κρατών και ολόκληρων περιοχών του πλανήτη με μετατόπιση του άξονα της οικονομικής ισχύος ανατολικά.

Η μοναδική υπερδύναμη τουλάχιστον οικονομικά έπαψε να υπάρχει και επομένως η κυριαρχία της και στα άλλα επίπεδα (στρατιωτικό, γεωπολιτικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό) τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η σύνοδος του G20 έδειξε ότι... ήδη άρχισε να κάνει συμβιβασμούς. Η αρχιτεκτονική της νέας οικονομίας είναι υπό διαμόρφωση και μαζί της και η νέα αρχιτεκτονική στις διεθνείς σχέσεις.
Η μεγαλύτερη, όμως, αλλαγή έγινε στο ίδιο το κράτος. Η φιλελεύθερη ιδεολογία ζητούσε και πετύχαινε τη διαρκή συρρίκνωση. Τώρα όλοι στο κράτος προσβλέπουν για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι επιχειρηματίες και ειδικά τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών έπαψαν να είναι οι σούπερ ήρωες και οι πολιτικοί οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Η πράσινη οικονομία αναδύθηκε ως το μοντέλο που όχι μόνο θα σώσει τον πλανήτη, αλλά θα βγάλει τις οικονομίες από την κρίση και θα τις οδηγήσει σε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μένει να επιβεβαιωθεί η επιλογή.
Οι ανατροπές δεν έχουν τελειωμό. Όταν καθίσει η σκόνη και ξεκαθαρίσει το τοπίο, τότε θα δούμε πιο καθαρά το νέο κόσμο που ήδη έχει αρχίσει να αναδύεται από τα συντρίμμια της κρίσης, τις νέες κοινωνικές αξίες, την αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας, την αποκατάσταση της σημασίας της εργασίας και της επιχείρησης, της αποκαθήλωσης της οικονομίας-καζίνο και του τουρμποκαπιταλισμού που γέμισε τον κόσμο με φούσκες.
Bookmark and Share