Μακεδονικές αρχαιότητες αναδεικνύονται στο...Κουβέιτ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Μακεδονικές αρχαιότητες αναδεικνύονται στο...Κουβέιτ

από 'Ελληνες αρχαιολόγους.

Ένα πανέρι γεμάτο ψάρια, από τα οποία ένα διασώθηκε ολόκληρο (και τα αγκάθια και το δέρμα με τα λέπια του), ένα πιθάρι με αραμαϊκή επιγραφή και ποτήρια του κρασιού με έντονα μακεδονικά πρότυπα είναι ορισμένα (φωτογ.) από τα εντυπωσιακά ευρήματα που έφερε στο φως η ελληνική αρχαιολογική αποστολή στη Φαϊλάκα του Κουβέιτ, στη νήσο Ίκαρο, σε ένα αρχιτεκτονικό σύνολο χτισμένο με μέτρα μακεδονικά.
Με επικεφαλής την αρχαιολόγο της ΙΖʼ ΕΠΚΑ Αγγελική Κοταρίδη, η ομάδα επισκέφτηκε για δεύτερη φορά τη Φαϊλάκα (“φυλάκιον”) και η ίδια παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Θόδωρου Δραβίλλα.


Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο του 2008 (δείτε το σχετικό δημοσίεμα του Greece Salonika 5/2/'08 πατώντας εδώ), στο...πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού του Κουβέιτ. Τότε, η ομάδα άρχισε έρευνες στο δυτικό τμήμα ελληνιστικού οχυρού του 3ου π.Χ. αιώνα, οι οποίες συνεχίστηκαν φέτος, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Οι χώροι σπιτιών που ανασκάφηκαν δίνουν εικόνα από τη ζωή στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια, “τέλος 2ου αιώνα, 1ος αι. π.Χ.”, ενώ το αρχιτεκτονικό σύνολο του οχυρού αποδείχθηκε πολύ πιο ενδιαφέρον απʼ ό,τι αρχικά φαινόταν. “Ακολουθώντας τις αντιλήψεις που διαμορφώθηκαν στη μακεδονική αυλή των χρόνων του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οχυρό, ως ιερό της Φαϊλάκας, αποδείχθηκε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία απʼ όση του αποδόθηκε αρχικά, τόσο για την κατανόηση των ιδεολογικών δομών, όσο και των αρχιτεκτονικών μορφών με τις οποίες η ελληνιστική παρουσία και εξουσία εξέφρασε εαυτόν στις εσχατιές της Ανατολής”, ανέφερε η αρχαιολόγος. Σημαντική δράση της αποστολής, ήταν και η συντήρηση στην περίφημη στήλη της Ικάρου (έχει επιγραφή που αποτελείται από 43 στίχους στα ελληνικά). Έπειτα από 2.000 χρόνια τοποθετήθηκε πάλι στη βάση της, προκειμένου να παρουσιαστεί εκ νέου στο κοινό.
(πηγή:εφημερίδα Μακεδονία,tovima.gr)
Bookmark and Share