"Δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση τους". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

"Δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση τους".

Άρθρο του κ.Γ.Δελαστίκ
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Έθνος".


Μεγάλες προσδοκίες είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πριν από πέντε μήνες, τον Νοέμβριο, για τη σύνοδο κορυφής των G-20, που αρχίζει σήμερα το βράδυ και ολοκληρώνεται αύριο στο Λονδίνο.
Ονειρευόταν ένα «νέο Μπρέτον Γουντς - μια νέα οικονομική αρχιτεκτονική του κόσμου για τα επόμενα χρόνια», όπως το είχε πει ο ίδιος, αναφερόμενος στην παγκόσμια σύνοδο του 1944 όπου οι Αμερικανοί και οι Αγγλοι καθόρισαν τη μεταπολεμική οικονομική τάξη πραγμάτων.
Στη διάρκεια όμως της προετοιμασίας της συνόδου αυτής συνάντησε τόσες δυσκολίες, ώστε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να μείνει στην ιστορία ως ο αρχιτέκτονας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος του 21ου αιώνα. «Ο Γκόρντον Μπράουν παραδέχθηκε ότι η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου αποτελεί μάλλον τμήμα μιας διαδικασίας παρά ένα γεγονός», έγραφαν χθες στην πρώτη σελίδα τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ομολογώντας την αποτυχία του Βρετανού πρωθυπουργού. «Είμαστε πιο κοντά στην αρχή παρά στο τέλος αυτής της διαδικασίας» δήλωσε επίσημα ο εκπρόσωπος του Μπράουν.
Μεγάλες προσδοκίες έχουν και οι... οργανωτές των διαδηλώσεων στη βρετανική πρωτεύουσα εναντίον της πολιτικής των ηγετών των G-20. Ελπίζουν ότι το μέγεθος των διαδηλώσεων αυτών θα αποτυπώσει ανάγλυφα την οργή εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της Ευρώπης εναντίον των πολιτικών που έσπευσαν να δώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε απατεώνες τραπεζίτες που όχι μόνο κατέστρεψαν τις τράπεζές τους με τον ασύστολο χρηματοοικονομικό τζόγο τους, αλλά και απειλούν επιπροσθέτως τις δουλειές δεκάδων εκατομμυρίων εργαζομένων στους οποίους επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης που προκάλεσαν, συνεχίζοντας προκλητικά οι ίδιοι να λαμβάνουν μπόνους συνολικά δισεκατομμυρίων ευρώ ως ανταμοιβή για την... καταστροφή που προκάλεσαν!
«Δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση τους!» είναι το σύνθημα που θα κυριαρχήσει στις σημερινές και τις αυριανές διαδηλώσεις, οι οποίες αναμένεται με ενδιαφέρον να διαπιστωθεί κατά πόσο θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των οργανωτών. «Οι G-20 σπεύδουν σε βοήθεια του καπιταλισμού» τιτλοφορούσε αφιέρωμά της στη σύνοδο κορυφής η χθεσινή γαλλική «Μοντ», παρουσιάζοντας όμως παράλληλα τις βαθύτατες αντιθέσεις που χωρίζουν τις ηγετικές δυνάμεις αυτού του μπλοκ και τους ιδιαίτερους, συχνά αντιτιθέμενους στόχους τους.
«Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τυλίγονταν μέσα στην αρετή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, υποψιαζόμενοι ότι οι Αγγλοσάξωνες επιδιώκουν πάνω από όλα να διασώσουν τη κυρίαρχη θέση των χρηματοπιστωτικών αγορών τους που κατακτήθηκε χάρη στην απορρύθμιση. Οι Αμερικανοί υποπτεύονταν τους Ευρωπαίους ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους το εύρος της κρίσης» γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του αφιερώματός της η «Μοντ», η οποία πάντως ήδη από τους τίτλους ανάλυσής της παρουσιάζει τα συμπεράσματά της και τη γαλλική θέση: «Η παγκοσμιοποίηση που βασίζεται στη συσσώρευση χρέους των πλούσιων χωρών και πλεονασμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών έφαγε τα ψωμιά της. Ενα άλλο μοντέλο πρέπει να γεννηθεί» υπογραμμίζει χωρίς περιστροφές.
Οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» από την άλλη πλευρά δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την απροθυμία των Ευρωπαίων να ακολουθήσουν τη γραμμή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα σε αυτή τη φάση να είναι οι Ευρωπαίοι και όχι οι Αγγλοαμερικανοί αυτοί που εμφανίζονται ως φύλακες της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. «Ο Ομπάμα απορρίπτεται περιφρονητικά» τιτλοφορεί στην πρώτη σελίδα της αναγγελία ανάλυσης η βρετανική εφημερίδα και ισχυρίζεται ότι «η στάση της Ευρώπης είναι επιβλαβής για τον εαυτό της».
Οσο για τους ίδιους τους Αμερικανούς, αυτοί μάλλον έχουν εκτιμήσει ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αξιόλογο που να τους ενδιαφέρει στον οικονομικό τομέα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G-20 και γι αυτό φαίνεται ότι εστιάζουν την προσοχή τους στο αν το πρώτο ταξίδι του Ομπάμα στη Γηραιά Ηπειρο θα βοηθήσει στην αναστήλωση της εικόνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη - μια εικόνα που έχει βλαφθεί τρομερά, ίσως ανεπανόρθωτα, από την αποτρόπαιας μνήμης προεδρία του Τζορτζ Μπους με τον Ντικ Τσένι και τους υπόλοιπους νεοσυντηρητικούς.

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Θα επανακάμψουν τα συνδικάτα;
Η αναμενόμενη ισχυρή παρουσία Βρετανών εργαζομένων στην αυριανή κυρίως διαδήλωση θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για την πολυσυζητούμενη αναβίωση των συνδικάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η περίοδος του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και η προσχώρηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε αυτόν επέφερε καίριο, σχεδόν μοιραίο πλήγμα στα συνδικάτα που έχασαν τρομερά σε επιρροή. Ειδικά στην Αμερική ο Ομπάμα δεν κρύβει την έντονη συμπάθειά του προς τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές.
Ο Τζον Σουίνι, ο επικεφαλής της εργατικής συνομοσπονδίας των ΗΠΑ AFL - C1O μπαινοβγαίνει στον Λευκό Οίκο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα από τότε που ανέλαβε ο Ομπάμα, ενώ ο Μπους τον είχε καλέσει μία φορά στα... οκτώ χρόνια!
Bookmark and Share