Πρωταθλήτρια της συμμετοχής στις ευρωεκλογές...η Ελλάδα! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Πρωταθλήτρια της συμμετοχής στις ευρωεκλογές...η Ελλάδα!

παρά την άνοδο της αποχής και το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος

Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές (66%) φαίνεται πως θα έχουν οι Έλληνες και Ιρλανδοί πολίτες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία TNS Opinion για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της TNS Opinion, η μέση συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα φτάσει μόλις το 49%.
Ειδικότερα, το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που δήλωσαν ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές φτάνει το 43%, ενώ 10% δήλωσαν ότι οπωσδήποτε δεν θα ψηφίσουν.
Στην Ελλάδα, το...66% των πολιτών δήλωσαν ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσουν, ενώ το 8% δήλωσαν ότι οπωσδήποτε δεν θα ψηφίσουν. Το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές με την Ελλάδα έχει η Ιρλανδία και ακολουθούν το Βέλγιο (το 64% των πολιτών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν οπωσδήποτε), η Μάλτα (60%) και η Δανία (52%).
Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές δηλώνουν πως θα έχουν οι Σλοβάκοι (16%), οι Τσέχοι (24%), οι Ρουμάνοι, οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί (30%).

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 62% των πολιτών δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν γιατί δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι. Επίσης, το 61% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτα και το 60% πιστεύουν ότι δεν γνωρίζουν ποιός είναι ο ρόλος των ευρωβουλευτών.
Στην ερώτηση "γνωρίζετε ποια ημερομηνία θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές;", σωστή απάντηση έδωσε το 49% των ευρωπαίων πολιτών. Τις περισσότερες σωστές απαντήσεις έδωσαν οι Μαλτέζοι (80%), οι Έλληνες (78%), οι Ούγγροι (74%) και οι Κύπριοι (71%). Από την άλλη πλευρά, τις περισσότερες απαντήσεις "δεν γνωρίζω" έδωσαν οι Φινλανδοί (75%), οι Πορτογάλοι (60%) και οι Ολλανδοί (53%).
Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, το 53% των πολιτών δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται και το 46% ότι δεν ενδιαφέρονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές τούς αφορούν καταγράφηκε στην Ιρλανδία και στη Μάλτα (72%), στη Ρουμανία (64%), στη Σλοβενία (63%), στην Κύπρο (61%), στην Ουγγαρία (59%) και στην Ελλάδα (58%). Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν τους αφορούν οι ευρωεκλογές καταγράφηκε στη Λετονία (75%), στην Τσεχία (63%), στη Σουηδία (58%), στη Σλοβακία (57%) και στο Βέλγιο (54%). Στην Ελλάδα, το 42% των πολιτών δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές δεν τους αφορούν.
Τέλος, η ανεργία (57%), η οικονομική μεγέθυνση (45%), το έγκλημα (32%), οι συντάξεις (31%) και η αγοραστική δύναμη των πολιτών και ο πληθωρισμός (29%), είναι κατά τους Ευρωπαίους τα πέντε σημαντικότερα θέματα στα οποία θα έπρεπε να επικεντρωθούν οι προεκλογικές εκστρατείες στις χώρες της ΕΕ.

Η δημοσκόπηση της TNS Opinion, διεξήχθη το διάστημα από 4 έως 15 Μαΐου, σε πολίτες άνω των 18 ετών στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.


πηγή απε
Bookmark and Share