"Τα πολιτικά κόμματα εστία της διαφθοράς στην Ελλάδα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

"Τα πολιτικά κόμματα εστία της διαφθοράς στην Ελλάδα"

Στη δεύτερη θέση τα ΜΜΕ..

Το 18% των Ελλήνων αναγκάστηκε τον τελευταίο χρόνο να «λαδώσει» για να διεκπεραιώσει κάποια υπόθεση, όπως προκύπτει από το «βαρόμετρο της διαφθοράς του 2009» της Διεθνούς Διαφάνειας.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι Έλληνες απαντούν πως τα πολιτικά κόμματα αποτελούν τη χειρότερη εστία διαφθοράς στη χώρα.
Με βαθμολογία...4,4 (στην κλίμακα 1 έως 5, με το 5 να σημαίνει «ακραία διεφθαρμένος»), τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται στην κορυφή, και ακολουθούν τα ΜΜΕ (με 3,8). Η δημόσια διοίκηση βαθμολογείται με 3,7, το κοινοβούλιο με 3,4, η δικαιοσύνη με 3,7 και ο ιδιωτικός τομέας με 3,4.
Το 76% των Ελλήνων απαντά πως οι κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι αναποτελεσματικές, έναντι του 12% που τις κρίνει ως αποτελεσματικές.
Πάντως, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται ως τα πιο διεφθαρμένα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το «Βαρόμετρο της Διαφθοράς» που πραγματοποιήθηκε σε 69 χώρες, δίνει στα πολιτικά κόμματα βαθμολογία 3,9.
Περισσότεροι από τους μισούς που ερωτήθηκαν αντιλαμβάνονται ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έχει πρόβλημα διαφθοράς. Παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το αντίστοιχο βαρόμετρο πριν από 5 χρόνια. Οι πολίτες (σε ποσοστό 50%) θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη δωροδοκία ως μέσο διαμόρφωσης των πολιτικών και των κανονισμών προς όφελός τους.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες έχουν πολύ κακή άποψη για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις τους στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Μόνο το 31% των πολιτών θεωρεί την προσπάθεια της κυβέρνησής τους «αποτελεσματική».
Bookmark and Share