Στρατηγική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ινδίας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Στρατηγική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ινδίας.

Προβλέπονται κατασκευές πυρηνικών σταθμών και αγοροπωλησίες όπλων.

Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν χθες αμυντική συμφωνία με την οποία προβλέπται η αύξηση των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στο Νέο Δελχί ενώ συμφώνησαν και για την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων σε δύο τοποθεσίες, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, κυρία Χίλαρι Κλίντον.
Σε...συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κυρία Κλίντον από το Νέο Δελχί, έχοντας πλάι της τον Ινδό ομόλογό της κ. Σ.Μ. Κρίσνα, είπε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να υπάρχει επίβλεψη της «τελικής χρήσης» των αμερικανικών όπλων και της τεχνολογίας που θα πωληθεί στην Ινδία.
Η συμφωνία αυτή «ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα μεταξύ των χωρών μας», τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας η Ινδία δεσμεύεται να τηρήσει την αμερικανική νομοθεσία περί πώλησης όπλων. Οι νόμοι των ΗΠΑ απαγορεύουν στα κράτη που αγοράζουν αμερικανικά αμυντικά συστήματα να τα χρησιμοποιούν υπέρ τρίτων χωρών.
Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, η Κλίντον είπε ότι «εγκρίθηκαν» δύο τοποθεσίες για την κατασκευή αμερικανικών πυρηνικών εργοστασίων.

Bookmark and Share