Ξαναθυμήθηκαν τους "κακούς" Έλληνες στη Βοσνία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Ξαναθυμήθηκαν τους "κακούς" Έλληνες στη Βοσνία.

Η Ελλάδα δεν προκαλεί ιδιαίτερα θερμά αισθήματα στους Βόσνιους -τουλάχιστον στο πολιτικό επίπεδο καθώς ταυτίζεται με την πολιτική Μιλόσεβιτς, Κάραζιτς και Μλάντιτς, καθώς και με τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να εμποδίσει κάθε απόπειρα του ΝΑΤΟ να σπάσει στρατιωτικά τον αποκλεισμό του Σεράγεβο από τους Σερβοβόσνιους κατά την διάρκεια της περιόδου 1991-93. Του Τάκη Μίχα.


Επίσης και πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα θα συνδέεται στα μάτια των -μοσουλμάνων-Βόσνιων με την παρουσία Ελλήνων παραστρατιωτικών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα -όπου τον Ιούλιο του 1995, 8000 άμαχοι εκτελέσθηκαν από τους Σερβοβόσνιους υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, άνω των 50 Ελλήνων συμμετείχαν στην κατάληψη της μαρτυρικής πόλης ενώ υπάρχει μαγνητοφωνημένο τηλεφώνημα του στρατηγού Μλάντιτς, που ζητεί να αναρτηθεί η ελληνική σημαία προκειμένου «να τιμηθούν οι Έλληνες που πολέμησαν στο πλευρό μας».
Τα αισθήματα αυτά αναπυρώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, μετά από ορισμένες αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες, Σερβοβόσνιοι ανώτεροι αξιωματικοί κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα το περασμένο έτος μετέβησαν σε...
μέρη όπου ήσαν ανηρτημένες οι φωτογραφίες των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Να σημειωθεί ότι το επεισόδιο αυτό απεκρύβη επιμελώς από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρ’ όλο που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε γνώση του γεγονότος. Οι αποκαλύψεις περιέχονται στην τελευταία έκδοση της εβδομαδιαίας επιθεώρησης του Σαράγιεβο "Global", που δημοσιεύει φωτογραφίες από το βίντεο που τράβηξαν οι Σερβοβόσνιοι στρατιωτικοί κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα κλιμάκιο Σερβοβόσνιων ανώτερων αξιωματικών έλαβε μέρος το περασμένο έτος σε ένα θρησκευτικό ταξίδι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα επισκέφθηκαν τη σερβική μονή του Χιλανταρίου και το σερβικό στρατιωτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο νεκροταφείο, πήγαν σε ένα παρεκκλήσι όπου ήταν ανηρτημένες φωτογραφίες μαζί με αυτές άλλων Σέρβων ηρώων και ηγεμόνων, των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Οι αξιωματικοί - επίσημοι καλεσμένοι της ελληνικής κυβέρνησης- δεν αντέδρασαν, θεωρώντας το γεγονός απόλυτα φυσικό και συνέχισαν την επίσκεψή τους. Να σημειωθεί ότι, μεταξύ των Σέρβων αξιωματικών, ήταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μίλαντιν Μίλογιτς και ο στρατηγός Ντράγκαν Βούκοβιτς. Ο τελευταίος είναι απόφοιτος της ελληνικής Σχολής Εθνικής Αμυνας -γεγονός που δείχνει ότι η ελληνική συμπαράσταση στους Σερβοβόσνιους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, δεν ήταν μόνο πολιτική και ηθική...
Με την ευκαιρία της αποκάλυψης, το μεγάλης κυκλοφορίας βοσνιακό έντυπο θυμίζει ξανά στους αναγνώστες του τη στάση της Ελλάδας κατά την διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δημοσιεύοντας φωτογραφία Ελλήνων παραστρατιωτικών, που έλαβαν μέρος στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές ποτέ δεν άσκησαν δίωξη εναντίον αυτών των ατόμων για πιθανή συμμετοχή τους σε εγκλήματα πολέμου. Μια μήνυση που είχε καταθέσει πριν από μερικά έτη ο τ. βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος πολύ γρήγορα τέθηκε στο αρχείο από τις ελληνικές αρχές.


Bookmark and Share