Ο ιός της...κινδυνολογίας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Ο ιός της...κινδυνολογίας.

Από τον ιό της νέας γρίπης μπορεί και να τη γλιτώσουμε.
Από το μαρτύριο της κινδυνολογίας,λίγο δύσκολο.
Της Κ.Τζωρτζινάκη


Το μόνο που δεν μας έχουν πει είναι πως απανωτά ωκεάνια κύματα της ύπουλης γρίπης θα σαρώσουν την απροστάτευτη χώρα, ενώ εμείς παίζουμε ανύποπτοι και μακάριοι με τα κουβαδάκια μας στην αμμουδιά.
Στα σενάρια είμαστε δυνατοί. Η φαντασία αναπληρώνει την έλλειψη ευκρινών δεδομένων. Για μια γρίπη που ιδέα δεν έχουμε πώς θα εκδηλωθεί, όταν εκδηλωθεί μαζικά. Για μια γρίπη που οι επιπτώσεις της δεν είναι γνωστές, ούτε μπορούν με ασφάλεια να προβλεφθούν. Για μια γρίπη που μας είπαν στην αρχή ότι έχει ήπια συμπτώματα, και δεν είναι πιο επικίνδυνη από την εποχική.
Ωστόσο, δεν παύει να είναι νέος ο...
επισκέπτης, να δρα και στις υψηλές θερμοκρασίες του θέρους, να κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο και το εμβόλιο να καθυστερεί. Τα πράγματα δεν είναι αστεία, όταν πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα, αλλά δεν είναι και για κλάματα, όταν οι περισσότεροι προσβεβλημένοι δεν χρειάζονται νοσηλεία.
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουμε 13.667 ασθενείς με ποσοστό θανάτου που πλησιάζει το 0,2%. Αυτά με τα σημερινά δεδομένα. Γιατί, αύριο ποιος ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί ο εισβολέας. Μπορεί να ξεφουσκώσει, μπορεί και όχι. Πάντως, η υστερία δεν πρόκειται να τον τρομάξει, ούτε να τον αποτρέψει να βολευτεί στους αεραγωγούς. Ο ιός δεν θα απομονωθεί, αλλά εμείς, που υπό το κράτος πανικού θα ανατρέψουμε την καθημερινότητά μας, θα περιορίσουμε τις συναναστροφές μας και τα σχέδιά μας.
Ευτυχώς, τούτη τη φορά, διαψεύδεται ο Μποντλέρ, που υποστήριζε ότι «αν πιστέψεις τους γιατρούς, τίποτα δεν είναι ασφαλές». Οι ειδικοί, μπορεί να μην είναι σε θέση να προβλέψουν την έκταση και την οξύτητα του φαινομένου, αλλά τουλάχιστον δεν τρομοκρατούν και συνιστούν τη μόνη ασφαλή μέθοδο που υπάρχει: ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων της ατομικής υγιεινής.
Bookmark and Share