Για να μην πούμε το νερό, νεράκι… - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Για να μην πούμε το νερό, νεράκι…

"Γυρνώντας από την Κύπρο την περασμένη βδομάδα, διαπίστωσα ότι οι αδελφοί μας όχι μόνο έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα ξηρασίας που αντιμετωπίζουν, αλλά και ότι η μόνη λύση για την Μεγαλόνησο είναι τα εργοστάσια αφαλάτωσης.
Το κόστος είναι μεγάλο, το νερό σαφέστατα δεν έχει την ίδια ποιότητα μ’ αυτό που πίνουμε εμείς στα σπίτια μας, αλλά μετά την περσινή εμπειρία που είχαν με την αποστολή νερού από την μητέρα Ελλάδα, συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύουν να πουν το νερό νεράκι.

Θα θυμάστε ότι πέρσι, με... παρέμβαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κου Σουφλιά, είχε σταλεί νερό από την ΕΥΔΑΠ, το οποίο έφτασε τελικά στην Κύπρο σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ είχε πληρωθεί και αρκετά ακριβά.
Θα μου πείτε αγαπητοί αναγνώστες πώς μου ήρθε αρχή εβδομάδας, σε μια τόσο ζεστή μέρα, να θυμηθώ την περσινή περιπέτεια των Κυπρίων με το νερό…
Η αφορμή δεν είναι άλλη από την επικείμενη ιδιωτικοποίηση ενός 23% ΕΥΑΘ από το Υπουργείο Οικονομικών, που μοιάζει να είναι και το πρώτο τεστ για μια περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ από το ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι ο προϊστάμενος της αθηναϊκής εταιρίας που «παράγει» νερό και μας ξεδιψάει.
Το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια, θα το έχετε ήδη διαβάσει και δεν περιμένετε την στήλη να σας το επισημάνει, θα είναι τεράστιο για τις χώρες που βρίσκονται στην λεκάνη της Μεσογείου. Αφ’ ενός το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφ’ ετέρου η ελλιπής αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σύντομα σε παρατεταμένες ξηρασίες, οι οποίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη να αξιοποιηθούν καλύτερα οι δύο δημόσιες εταιρίες.
Στα πλαίσια αυτά, το know how μεγάλων εταιριών όπως η Suez ή η Veolia σε συνεργασία με τοπικές εταιρίες, κυρίως από τον κατασκευαστικό χώρο, που θέλουν να εισέλθουν στην αξιοποίηση επιχειρηματικά υδάτινων πόρων, λημμάτων κλπ (Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ), θα βοηθήσει την χώρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος που έχει σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εργοστάσια αφαλάτωσης, αφ’ ενός γιατί δεν αρκούν αλλά και γιατί μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δεκάδες πηγές των ελληνικών βουνών. Οι επενδύσεις όμως αυτές χρειάζονται γρήγορα management και φυσικά εταιρίες που να μην τους χρωστά ήδη το δημόσιο (βλέπε τα απίστευτα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ που έχουν συσσωρευτεί από άλλες εταιρίες του δημοσίου).
Έτσι φτάσαμε στο δικό μας παιχνίδι, το χρηματιστηριακό… Ως την άλλη Δευτέρα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην μετοχή της ΕΥΑΘ, οπότε και θα πρέπει ν’ ανακοινωθούν οι υποψήφιοι αγοραστές αυτού του 23%. Η μετοχή έκλεισε σήμερα στα 7,31 Ευρώ με άνοδο σχεδόν 2% και είναι φανερό ότι ενώ κάποιοι θέλουν ν’ αγοράσουν κομμάτια, προσπαθούν να την κρατήσουν σε μια λογική αποτίμηση. Η μετοχή έκανε υψηλό 7,61 Ευρώ και προέρχεται από ένα ράλλυ που ξεπερνά το 100%. Θεωρώντας ότι η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει όσο γίνεται πιο ακριβά, αλλά και το ότι υπάρχουν φήμες ότι η Suez ελέγχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το 5% που εμφανίζεται στο μετοχολόγιο, όσοι ασχολούνται με την μετοχή, δεν πρέπει να δυσκολεύονται ιδιαίτερα να την κρατήσουν κάτω από τα 8 Ευρώ.
Η γνώμη του γράφοντα είναι ότι δεν μπορεί η μετοχή εν μέσω κρίσης να πουληθεί κάτω από 7,61 Ευρώ, μια και η πραγματική αξία της μετοχής χάρις και στα κέρδη που υπολογίζει να έχει μέσα στην επόμενη πενταετία είναι εξαιρετικά. Επομένως υπάρχουν λίγες μέρες ακόμη προκειμένου να πάρετε κομμάτια από 6,90 – 7,20 Ευρώ, αν η αγορά γυρίσει το επόμενο τετραήμερο.
Αν οι προσφορές πάντως την Δευτέρα είναι περισσότερες από 2, τότε είναι σαφές πως η μετοχή μπορεί να δει και διψήφιο νούμερο… Έτσι κι αλλιώς τυχεροί είναι όσοι έχουν μπει απ’ την αρχή της χρονιάς… οι υπόλοιποι πιστεύουμε ότι κυρίως πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην ΕΥΔΑΠ, αλλά με μια προοπτική τουλάχιστον ενός έτους".

Κλέων Πανδής
Bookmark and Share