Προκαλεί και πάλι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,σύμφωνα με τον τύπο της χώρας, δήλωσε,ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η θαλάσσια περιοχή στο Καστελόριζο είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα:
«Οι περιοχές που δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 16 Ιουλίου 2009, για τις οποίες δόθηκε άδεια για έρευνες από την κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εμπίπτουν εξ ολοκλήρου στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην... Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν αποκλειστικά δικαιώματα κυριαρχίας για την έρευνα φυσικών πηγών και την εξασφάλιση οφέλους από αυτές», δήλωσε. Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο ΤΡΑΟ πραγματοποίησε μεταξύ 14 - 18 Νοεμβρίου 2008 δραστηριότητες γεωφυσικής έρευνας εντός των τομέων θαλάσσιας αρμοδιότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ουσιαστικά, δηλαδή, από τουρκικής πλευράς επιχειρείται να αξιοποιηθεί ως προηγούμενο για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου η κίνηση εκεί, τον περασμένο Νοέμβριο, του νορβηγικών συμφερόντων πλοίου, Malene Ostervold, που είχε μισθώσει η Αγκυρα για να προβεί σε έρευνες.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. επιχειρεί με τις χθεσινές δηλώσεις του να εμφανίσει εκείνη την υπόθεση ως τετελεσμένο που δικαιώνει τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, «ξεχνώντας» ότι το νορβηγικό πλοίο αποχώρησε έπειτα από ελληνικό διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας.
Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία στέλνει μήνυμα και προς τη Λευκωσία, καθώς στις περιοχές της επίμαχης απόφασης συμπεριλαμβάνονται και τμήματα της ΑΟΖ Κύπρου. Επιβεβαιώνεται έτσι έμμεσα η εκτίμηση ότι τον Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσουν οι έρευνες από εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με την κυπριακή κυβέρνηση, θα υπάρξει «θερμή» αντίδραση από την Τουρκία.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήριζαν χθες «αναμενόμενη» την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., καθώς το θέμα της υφαλοκρηπίδας δεν έχει επιλυθεί.
Στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένουν ότι ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και το επόμενο διάστημα, ενώ θα εξελίσσεται η πορεία προς την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και θεωρούν ότι η ενημέρωση που έγινε προχθές στις Βρυξέλλες είναι πολύ χρήσιμη, καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν επικαιροποιημένη εικόνα της κατάστασης και των ελληνικών θέσεων.
καθημερινή
Post Top Ad
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009
Home
Unlabelled
"Η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου είναι Τουρκική υφαλοκρηπίδα"