Επικίνδυνες ισορροπίες προκαλεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Επικίνδυνες ισορροπίες προκαλεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο

Κατά μέσο όρο η ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας έφτασε σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο σε ποσοστό 68,76%...

Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, με πρόσφατη έκθεση του, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρκώς αυξανόμενη εξάρτηση του τομέα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας από το φυσικό αέριο, μιλώντας για εξέλιξη που «παραβιάζει καθολικά τον βασικό πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής, δηλαδή την ασφάλεια του εφοδιασμού, και σημαντικά τον πυλώνα της ανταγωνιστικότητας, μια και δεν προβλέπεται οι τιμές του φυσικού αερίου να μειωθούν σε σχέση με τις τιμές των στερεών καυσίμων».
Αν συνυπολογιστούν δε, τόσο η προχθεσινή... απόφαση της Ευρωπαϊκής Eνωσης που αποκλείει ακόμη και την προμήθεια της ΔΕΗ από τα νέα κοιτάσματα λιγνίτη, τα οποία επιβάλλει να αξιοποιηθούν από ιδιώτες, αλλά και η απόρριψη της χρήσης του λιθάνθρακα από την κυβέρνηση, τότε η εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο επιτείνεται και οι συνθήκες ανισορροπίας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας είναι ολοφάνερες.
Τα στοιχεία της έκθεσης του ΣΕΕΣ είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα το 2008 ανήλθε συνολικά σε 4.222 εκατ. κυβικά μέτρα. Από αυτά τα 2.864 εκατ. κ.μ. ή ποσοστό 72% χρησιμοποιήθηκαν για ηλεκτροπαραγωγή, 506 χιλ. κ.μ. ή 13% κατευθύνθηκαν στην οικιακή και εμπορική κατανάλωση και 632 χιλ. κ.μ. ή ποσοστό 16% στη βιομηχανική κατανάλωση.
Κατά μέσο όρο η ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο σε ποσοστό 68,76% καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης, με την Ιρλανδία να ακολουθεί με ποσοστό εξάρτησης 60,11%, τη Δανία 45,52%, το Λουξεμβούργο 44,53% και την Ισπανία 42,57%.







Εξπρες


Bookmark and Share