Νέες έρευνες για πετρελαίο στο κοίτασμα "Ε" της Καβάλας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Νέες έρευνες για πετρελαίο στο κοίτασμα "Ε" της Καβάλας.

Με τη φιλοδοξία η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας, από τα 3.000 βαρέλια σήμερα, να φτάσει μέχρι τις αρχές του 2010 στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου μια νέα γεώτρηση, η σημαντικότερη μέχρι τώρα, στο ανεκμετάλλευτο έως σήμερα κοίτασμα «Έψιλον».
Εmail από εφημερίδα "Τα Νέα".

Το συγκεκριμένο πεδίο εκτιμάται ότι περικλείει μεγαλύτερες απολήψιμες ποσότητες από αυτές των άλλων δύο, του Πρίνου και του Βορείου Πρίνου, καθώς υπάρχουν από παλιά ενδείξεις για κοίτασμα μεταξύ 4 και 10 εκατ. βαρελιών, και δυνατότητα παραγωγής 2.000 - 2.500 βαρελιών την ημέρα.

Αν και ωστόσο το «Έψιλον» έχει ήδη ανακαλυφθεί από το 2002, από τους... παλαιούς ιδιοκτήτες της εταιρείας Κavala Οil, ουδέποτε μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις, καθώς το ρίσκο και το κόστος είχαν θεωρηθεί μεγάλα, γι΄ αυτό και οι προτεραιότητες είχαν δοθεί αλλού.

Η συγκεκριμένη γεώτρηση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη σε βάθος και μέγεθος που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, καθώς πρόκειται να γίνει σε συνολικό μήκος 5.500 μέτρων με κάθετο βάθος 2.900 μέτρα. Εφόσον δεν συναντήσει δυσκολίες, και τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός, πρόκειται να έχει ολολκληρωθεί σε 90 ημέρες, οπότε και το απολήψιμο πετρέλαιο θα αρχίσει να διατίθεται κατευθείαν στην παραγωγή, μέσω των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως προβλέπει ο νόμος.

Για τον λόγο αυτόν, η Ενεργειακή Αιγαίου ανακοίνωσε ότι ναύλωσε ένα νέο γεωτρύπανο τύπου Jack Up Εnsco85, το οποίο και άρχισε χθες το ταξίδι του από την Τυνησία με στόχο σε δέκα περίπου ημέρες να έχει φτάσει στον κόλπο της Καβάλας, ώστε να αρχίσει η γεώτρηση. Το γεωτρύπανο είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, με τη συνδρομή 80 ατόμων σε 24ωρη βάση, πραγματοποιώντας γεωτρήσεις σε θαλάσσια βάθη έως και 7.600 μέτρα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική τράπεζα Standard Chartered Βank, ενώ στο σχήμα είναι πιθανό να συμμετάσχει και ελληνική τράπεζα.

Το κοίτασμα του Β. Πρίνου

Κατά την πρώτη πάντως φάση των γεωτρήσεων, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αυγουστο, η παραγωγή από το κοίτασμα του Βορείου Πρίνου ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες. Απέφερε περί τα 2.000 βαρέλια ημερησίως, τα οποία μαζί με τα 1.000 βαρέλια που συνεχίζει να δίνει το παλαιότερο εκ των τριών κοιτασμάτων της θαλάσσιας περιοχής της Θάσου- αυτό του Πρίνου- και μαζί με τα 2.000 βαρέλια που αναμένεται να δώσει το «Έψιλον», θα ανεβάσουν τη συνολική παραγωγή στα 5.000 βαρέλια. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση στον Β. Πρίνο διήρκεσε τελικά 135 αντί για 60 ημέρες που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, και ανήλθε σε 40 εκατ. δολάρια ξεπερνώντας τον αρχικό προϋπολογισμό, καθώς η γεωλογία στη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου είναι ιδιόμορφη και πολύπλοκη. Από τα 3.200 μέτρα που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, έγινε τελικά στα 4.370 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share