Αναβαθμίζει τώρα τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας η Morgan Stanley. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Αναβαθμίζει τώρα τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας η Morgan Stanley.

Στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά η Morgan Stanley, στο πλαίσιο των θετικότερων προσδοκιών για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος, σαφώς λιγότερο από το -0,8% που προέβλεπαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις του.
Παρόλα αυτά, η... Morgan Stanley επιμένει πως «η ελληνική οικονομία ενδέχεται να μην καταφέρει να αποφύγει την ύφεση φέτος, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ θα είναι αρνητικό για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια».
Αναλυτικότερα για το 2010 αναμένεται αισθητή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ να φτάνουν στο 1,5% (από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου). Ανάλογη ανάπτυξη αναμένεται και για το 2011.
Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές, η φετινή συρρίκνωση της οικονομίας δεν θα είναι τόσο δραματική ώστε να δικαιολογήσει την άρση του όρου του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα. «Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010», αναφέρουν οι αναλυτές. Οι δικές τους εκτιμήσεις, πάντως, μιλούν για έλλειμμα στο 4,9% του ΑΕΠ για φέτος και ακόμα υψηλότερο, στο 5,7% για το 2010. Για το 2011 αναμένεται μείωση στο 4,2% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, η Morgan Stanley προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ από φέτος, φτάνοντας στο 101,7% και σημειώνοντας περαιτέρω διεύρυνση, στο 104,5% για το 2010 και στο 107,2% για το 2011.
Οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν ότι οι επερχόμενες εκλογές θα φέρουν μια νέα κυβέρνηση, «επομένως, οι προοπτικές της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν αβέβαιες για τώρα», επισημαίνουν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 13,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 13,7% το 2010 και στο 12,2% το 2011.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 1,2%, το 1,8% και το 2,3% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση των εκτιμήσεων του οίκου για την ανάπτυξη της Ελλάδας συνδέεται με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, η οικονομία του πλανήτη θα επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα το δ΄ τρίμηνο του 2009.πηγή Ισοτιμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share