Πρωτοφανής συσσώρευση σκουπιδιών αναμένεται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τις επόμενες μέρες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Πρωτοφανής συσσώρευση σκουπιδιών αναμένεται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τις επόμενες μέρες.

  • Χίλιοι υπάλληλοι λιγότεροι στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης για πάνω από 20 μέρες.
  • Μόλις 19 άτομα θα παραμείνουν για την αποκομιδή των σκουπιδιών όλης της πόλης!!
  • Κανένα άτομο(!) για τα πεζοδρόμια ενώ,λόγω της εποχής,τα φύλλα των δέντρων που πέφτουν θα καλύπτουν τα φρεάτια..

Η πόλη θα ζήσει τριτοκοσμικές συνθήκες, χειρότερες ακόμη και από αυτές που βιώνει, όταν οι υπάλληλοι καθαριότητας απεργούν για κάποιες μέρες και τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους κάδους.
Αιτία για το πρωτόγνωρο αυτό πρόβλημα είναι το «πάγωμα» - λόγω εκλογών - των διαδικασιών των προσλήψεων εποχικού προσωπικού, στις οποίες κάθε χρόνο προβαίνουν οι αρμόδιοι στο δήμο Θεσσαλονίκης για να ενισχύσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας.
Η καθυστέρηση την οποία...
σηματοδότησε η εκλογική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες καθαριότητας του κεντρικού δήμου της Θεσσαλονίκης να μείνουν με 190 άτομα μόνιμο προσωπικό, εκ των οποίων οι 120 είναι εργάτες και οι 70 οδηγοί. Από αυτούς μόνο τα 19 άτομα απασχολούνται ως νόμιμοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων και κανένα στο σάρωμα.
Κάθε χρόνο, η διαδικασία για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού ξεκινούσε στις αρχές Σεπτεμβρίου έτσι ώστε οι νέοι υπάλληλοι να είναι στις θέσεις τους στα τέλη Οκτωβρίου και να μην υπάρχει κενό στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ωστόσο, φέτος η προκήρυξη εκλογών κατέλαβε εξαπήνης τους αρμόδιους στο δήμο, στον οποίο δυστυχώς σχεδόν το 90% των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι εποχικοί και όχι μόνιμοι!

Από τη Δευτέρα και έως την Πέμπτη θα φύγουν σταδιακά οι 751 8μηνίτες που απασχολούνται στην καθαριότητα, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους. Παράλληλα, έχουν ήδη φύγει οι 200 υπάλληλοι μερικής απασχόλησης τετράωρης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχουν φύγει συνολικά από τις υπηρεσίες καθαριότητας περίπου 1000 άτομα., Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο. Θα μείνουν μόνο 190 άτομα μόνιμο προσωπικό..
Η προκήρυξη για την πλήρωση των 820 θέσεων εποχικού προσωπικού ήδη "τρέχει", αλλά οι αιτήσεις λήγουν στις 2 Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.500 αλλά η έγκριση των προσλήψεων θα πρέπει να περάσει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μετά από το ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα τουλάχιστον 20ημερο, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα..

Με αυτά τα δεδομένα, είναι βέβαιο ότι η Θεσσαλονίκη θα πνιγεί στα σκουπίδια τις επόμενες μέρες. Το πρόβλημα θα γίνει περισσότερο εμφανές από την Τετάρτη και μετά, όταν πια το προσωπικό που θα απομείνει δε θα επαρκεί για να μαζέψει τα σκουπίδια από τους κάδους απορριμμάτων.Οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι σε διάστημα 20 ημερών, συγκεντρώνονται περισσότεροι από 10.000 τόνοι σκουπίδια μόνο στη Θεσσαλονίκη. Εργασίες, όπως το σάρωμα, το πλύσιμο, η ανακύκλωση, τα ογκώδη θα παγώσουν για αυτό το διάστημα.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Κ.Καζαντζίδης απευθύνει έκκληση στους πολίτες να κρατούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις σακούλες των απορριμμάτων στο σπίτι τους, αλλά κι όταν τις κατεβάζουν, να τις κλείνουν καλά, για να αποφευχθεί τουλάχιστον το φαινόμενο να διασκορπίζονται τα σκουπίδια στο δρόμο.

(πληροφορίες/ρεπορτάζ: Ευτυχία Βατάλη, εφημερίδα Αγγελιοφόρος)ς


Bookmark and Share