Βουλιάζει απ΄τα σκουπίδια η Σαμοθράκη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Βουλιάζει απ΄τα σκουπίδια η Σαμοθράκη.

45 μέρες μετά το δικαστικό κλείσιμο της χωματερής δεν έχει γίνει αποκομιδή σκουπιδιών από τους δρόμους!

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη Σαμοθράκη. Εδώ και 45 ημέρες δεν έχει γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών από τα απορριμματοφόρα του Δήμου, διότι η χωματερή που λειτουργούσε στα Θέρμα έκλεισε με δικαστική απόφαση. «Βουνά» σκουπιδιών έχουν συγκεντρωθεί στους οικισμούς, στις γειτονιές, στους δρόμους, έξω από τα σχολεία και στους δημόσιους χώρους, θέτοντας σε... άμεσο κίνδυνο τόσο την υγεία των κατοίκων του νησιού όσο και τους φυσικούς πόρους (έδαφος, υπέδαφος, υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα). Σύμφωνα με καταγγελία που υπογράφουν δέκα φορείς του νησιού, «μπροστά στο οξυμένο πρόβλημα ο Δήμος Σαμοθράκηςσυνέλεξε μέρος των απορριμμάτων και το εναπόθεσε σε χωματερές που πρόχειρα δημιουργούνται σε διάφορα σημεία του νησιού».
Οι αρμόδιες Αρχές δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί, ένα πρόβλημα που δεν είναι σημερινό.
Τον Ιούνιο του 2008 οι κάτοικοι των Θερμών είχαν αποκλείσει την πρόσβαση των απορριμματοφόρων στη χωματερή του νησιού στα Θέρμα διότι δεν άντεχε επιπλέον όγκο σκουπιδιών. Εκτοτε, όπως είχε καταγγείλει ο σύλλογος «Σαμοθράκη Εν Δράσει», η Δημοτική Αρχή προέβη στη διάνοιξη πέντε «προσωρινών» παράνομων χωματερών, με αποτέλεσμα να καταντήσει η Σαμοθράκη ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Και αυτές ωστόσο αποκλείστηκαν από κατοίκους, με συνέπεια τα σκουπίδια να αποτελούν για μήνες εστίες μόλυνσης στις κατοικημένες περιοχές. Σήμερα, παρ΄ ότι το νησί έχει κατακλυστεί από τρωκτικά και έντομα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί προληπτικοί ψεκασμοί στις τεράστιες ποσότητες των σκουπιδιών.
Οι δέκα φορείς του νησιού σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share