Καταναλωτική οργάνωση προκαλεί "τραπεζικό κανόνι" στην Ολλανδία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Καταναλωτική οργάνωση προκαλεί "τραπεζικό κανόνι" στην Ολλανδία.

Ο επικεφαλής της καταναλωτικής οργάνωσης κατηγόρησε τις πρακτικές δανεισμού της τράπεζας και δια τηλεοράσεως κάλεσε τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματα τους!


Να αναλάβει τον έλεγχο της DSB Bank, μία μικρής τράπεζας που εστιάζει σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αναγκάστηκε η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας έπειτα απ’ την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση της.
Προηγήθηκε μαραθώνιος συζητήσεων ώστε...κονσόρτσιουμ των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας να αναλάβει τις τύχες της προβληματικής τράπεζας χωρίς όμως επιτυχία.
Αυτό διότι οι τράπεζες φοβήθηκαν τυχόν διεκδικήσεις αποζημίωσης από πελάτες της DSB Bank αλλά και μεγαλύτερες ζημιές απ’ τις επισφάλειες της, όπως αναφέρει στο ανακοινωθέν η Κεντρική Τράπεζα.
«Η τράπεζα ζήτησε το έκτακτο μέτρο (της ανάληψης του ελέγχου) έπειτα από μία τεράστια εκροή ρευστότητας που υπονόμευσε την ύπαρξη της DSB βραχυπρόθεσμα», σημειώνει το ανακοινωθέν.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Nout Wellink είπε ότι η DSB πλέον τίθεται υπό διαχείριση με στόχο κατά πάσα πιθανότητα την εκκαθάριση της.
Η κατάρρευση της τράπεζας αποτελεί πλήγμα στην κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές Αρχές της Ολλανδίας, που περηφανεύονταν ότι έβγαλαν την Ολλανδία απ’ την χρηματοοικονομική κρίση χωρίς κανένα τραπεζικό κανόνι.
Ο υπ. Οικονομικών Wouter Bos έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες στη διοίκηση της τράπεζας. «Τα προβλήματα στην DSB Bank δεν προκλήθηκαν απ’ την πιστωτική κρίση», είπε.
Παρ’ όλα αυτά ο Dirk Schering, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας και πρώην αστυνομικός που είναι ιδιοκτήτης και επικεφαλής της DSB, κατηγόρησε τις Αρχές ότι διέρρευσαν στον Τύπο ανακρίβειες την Κυριακή το βράδυ ότι «η τράπεζα είχε πτωχεύσει», κάτι που οδήγησε στην ανάρτηση post στο twitter και μαζικές αναλήψεις. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η DSB ήταν φερέγγυα.
Τα προβλήματα στην τράπεζα ξεκίνησαν 11 μέρες πριν όταν ο επικεφαλής καταναλωτικής οργάνωσης κατηγόρησε τις πρακτικές δανεισμού της τράπεζας και δια τηλεοράσεως κάλεσε τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματα τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share