ChiΝex:O κινέζικος...Nasdaq. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ChiΝex:O κινέζικος...Nasdaq.

Πανικός στην "πρεμιέρα" της νέας κινέζικης χρηματιστηριακής αγοράς μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Πανηγυρικό και υπέρμετρα κερδοσκοπικό ήταν το χθεσινό ντεμπούτο της ChiΝex, της νέας κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς τύπου Νasdaq.
Η από καιρό αναμενόμενη απάντηση των Κινέζων στην ισχυρότερη αγορά ιντερνετικών μετοχών και μετοχών υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, της αμερικανικής αγοράς του Νasdaq, προκάλεσε αγοραστικό πυρετό για τις 28 εταιρείες που την απαρτίζουν.
Ηταν τέτοια η ζήτηση για τις μετοχές και...και των 28 εταιρειών ώστε οι Αρχές της νέας αγοράς εξαναγκάστηκαν να διακόψουν για 30 λεπτά την παρθενική συνεδρίαση της νέας αγοράς προκειμένου να βάλουν φρένο στον καλπασμό των τιμών. Με συνέπεια, ενώ είχαν διπλασιαστεί οι τιμές όλων των μετοχών ενδοσυνεδριακά, στο κλείσιμο μόνο το 36% να διατηρήσει τα διπλάσια κέρδη.
Επισημαίνεται ότι η νέα αγορά του ChiΝex, η οποία αποτελεί τμήμα της χρηματιστηριακής αγοράς του Σενζέν, ξεκίνησε με κεφαλαιοποίηση 100 φορές και πλέον της κύριας χρηματιστηριακής αγοράς της Κίνας, της αγοράς της Σανγκάης.
Ενώ οι Αρχές του νέου χρηματιστηρίου εξετάζουν ήδη περισσότερο από 100 αιτήσεις επιχειρήσεων οι οποίες επιδιώκουν ήδη την εισαγωγή τους, αναμένεται ότι 1.000 εταιρείες θα έχουν εισαχθούν το επόμενο έτος. Αλλωστε 22 εταιρείες εισήχθησαν εφέτος στην αμερικανική αγορά του Νasdaq, ανεβάζοντας σε 116 τον αριθμό των εισηγμένων κινεζικών εταιρειών στις αγορές των ΗΠΑ. Εκτιμάται δε ότι η Κίνα διαθέτει αυτή τη στιγμή 10 εκατομμύρια μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις οι οποίες διψούν για κεφάλαια από τις εγχώριες τράπεζες.
Ωστόσο ο διπλασιασμός και ο τριπλασιασμός της τιμής μιας νεοεισαγόμενης μετοχής στα κινεζικά χρηματιστήρια είναι σύνηθες φαινόμενο. Η μετοχή της Sichuan Εxpressway κατά το ντεμπούτο της στην κινεζική αγορά, ενώ ξεκίνησε στα 3,6 γουάν, εκτινάχθηκε έως τα 15,25 γουάν και έκλεισε στα 10,9 γουάν, ένα άλμα κατά 203%. Η εταιρεία που έκτισε το κέντρο κολύμβησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το Water Cube, πέτυχε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά του εφετινού έτους αντλώντας 7,3 δισ. δολάρια από την αγορά και η μετοχή της, αφού τριπλασιάστηκε, έκλεισε τελικά με κέρδη 56%. Την αισιοδοξία των επενδυτών στηρίζει η επιτυχία του Πεκίνου να οδηγήσει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης την κινεζική οικονομία τον τρέχοντα χρόνο.
* Η οικονομία έτρεχε με ρυθμούς 8,9% επί ετησίας βάσεως το τρίτο τρίμηνο στην Κίνα.



















tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share