Η Ελλάδα στην 21η θέση σε επίπεδο εξαγωγών στην Ε.Ε. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Η Ελλάδα στην 21η θέση σε επίπεδο εξαγωγών στην Ε.Ε.

ή...6η απ΄το τέλος.

Tην τάση συρρίκνωσης των ευρωπαϊκών εξαγωγών επιβεβαιώνουν πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, τόσο για την Ε.Ε.-27, όσο και για τις χώρες της ΟΝΕ, αλλά και την Ελλάδα ειδικότερα.
Από τα στοιχεία της Eurostat που...επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2009, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν 17%, φθάνοντας σε αξία τα 9,3 δισ. ευρώ. Η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.-27, σε επίπεδο εξαγωγών είναι η 21η ενώ μεταξύ των 16 της ευρωζώνης παραμένει 14η. Ο κλάδος των τροφίμων-ποτών είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που ανθίσταται στην πτώση. Βάσει της ετήσιας τάσης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 2,3%, όταν η πτώση στους υπόλοιπους κλάδους κινείται σε διψήφια ποσοστά.

"Η περιορισμένη μείωση στον κλάδο τροφίμων-ποτών ενισχύει τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για την ανάδειξη του κλάδου σε σημαντικό άξονα για την ελληνική εξωστρέφεια", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος. Επισημαίνει δε ότι "επειδή διαφαίνονται βάσιμα σενάρια διεθνούς οικονομικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αναγκαία κρίνεται η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της οικονομικής κρίσης, για να διαγνωσθούν τα προβλήματα και οι προοπτικές που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές στις διεθνείς αγορές".Συνολικά οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών στο οκτάμηνο 2009 παρουσίασαν μείωση 22,5%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, διαμορφούμενες στα 2,1 τρισ. ευρώ, ενώ στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 22%.

Από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-27, τις χειρότερες εξαγωγικές επιδόσεις κατέγραψαν στο εξεταζόμενο διάστημα: Φινλανδία (-36%), Λιθουανία (-32%), Σουηδία (-30%) και Βουλγαρία (-30%). Στις εμπορικές ροές της Ε.Ε.-27 με τους βασικούς εταίρους της, καταγράφεται σημαντική μείωση και με τις δέκα συνολικά οικονομίες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης παρατηρούνται στο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς προς Ρωσία (-40%), Τουρκία (-27,8%) και τα μικρότερα προς Κίνα (-2,7%). Η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα αυξήθηκε 220,2% στην Ελβετία και 75,7% στην Ινδία, ενώ συρρικνώθηκε 45,5% στη Ρωσία.εξπρές.

Bookmark and Share