«Γίνε Αρειανός».. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

«Γίνε Αρειανός»..

Η NASA και η Microsoft δημιούργησαν ένα νέο διαδραστικό online διαδικτυακό τόπο, όπου οι χρήστες του Ίντερνετ μπορούν να παίζουν παιγνίδια (games) και παράλληλα να εξερευνούν τον Άρη και να βοηθούν τους επιστήμονες να κάνουν νέες ανακαλύψεις.

Πρόκειται για μια...πρωτότυπη εφαρμογή της νέας αντίληψης περί «σοφίας του πλήθους», που ίσως μπορεί να αποδειχτεί ανώτερη ακόμα και από αυτή την ειδημόνων.
Το site με τίτλο “Γίνε Αρειανός» (//beamartian/ )προσκαλεί οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να βοηθήσει τους επιστήμονες να βγάλουν άκρη και να αξιοποιήσουν τον τεράστιο όγκο εικόνων και άλλων πληροφοριακών στοιχείων που έχουν συλλεχθεί για τον «κόκκινο πλανήτη», π.χ. βελτιώνοντας τους υπάρχοντες χάρτες. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στην ιστορία όπου ο καθένας μπορεί να γίνει εξερευνητής.
Οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να διευρύνουν τις εξειδικευμένες προσπάθειες λίγων εκατοντάδων ερευνητών του Άρη και να κάνουν τις δικές τους αυθεντικές συνεισφορές», δήλωσε εκπρόσωπος της NASA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.
Οι χρήστες θα μπορούν, για παράδειγμα, να μετρήσουν τους κρατήρες του Άρη, κάτι που είχε αποθαρρύνει ακόμα και τη NASA μέχρι τώρα, λόγω του τεράστιου αριθμού τους.
Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία και την μεγαλύτερη εταιρία λογισμικού του κόσμου, που έχει συνεργαστεί για την τεχνολογία του site (με βάση την πλατφόρμα Microsoft Windows Azure Platform), «η συνεργασία χιλιάδων εθελοντών μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν πολύ καλύτερους χάρτες».
«Υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα που έρχονται συνεχώς από τον Άρη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα ευρύτερο κοινό που θα εξετάζει αυτά τα δεδομένα, θα τα ταξινομεί και θα βοηθά στην κατανόηση της σημασίας τους», ανέφερε εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA.
Το όλο εγχείρημα, παράλληλα, έχει επιμορφωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, φέρνοντας πολύ κόσμο πιο κοντά στον «κόκκινο πλανήτη», ο οποίος θα αποτελέσει το στόχο μελλοντικών επανδρωμένων διαστημικών αποστολών.
Το site φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες του Άρη, που έχουν τραβηχτεί από τη δεκαετία του ΄60 μέχρι σήμερα, πολλές από τις οποίες δεν είχαν ποτέ μέχρι τώρα δημοσιοποιηθεί.
Οι χρήστες μπορούν επίσης να θέτουν ερωτήσεις και να παίρνουν απαντήσεις σχετικά με τον πλανήτη. Ακόμα μπορούν να παίζουν games και να κερδίζουν πόντους ανάλογα με το πόσους κρατήρες μετράνε ή πόσο καλούς χάρτες μπορούν να δημιουργήσουν.

Bookmark and Share