Πανικός στην κτηματαγορά από την πτώση των συναλλαγών. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Πανικός στην κτηματαγορά από την πτώση των συναλλαγών.

Μεγάλη η ανησυχία για τη σημαντική μείωση της τάξεως του 70% κατά την τελευταία διετία.

Ανησυχία επικρατεί στην κτηματαγορά για τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες μετά τη σημαντική πτώση κατά 70% που σημειώθηκε τη διετία 2007-2009 σύμφωνα με στοιχεία των υποθηκοφυλάκων.
Παράγοντες που... δραστηριοποιούνται στον πιο νευραλγικό κλάδο της οικονομίας, αυτόν του real estate, επισημαίνουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τότε η αγορά θα παραμείνει «παγωμένη» για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό θα έχει επίπτωση τόσο στα έσοδα του κράτους όσο και στις τσέπες των εμπλεκόμενων επαγγελματιών με την οικοδομή.
Η πρόσφατη παρέμβαση- αντίδραση δικηγόρων, υποθηκοφυλάκων, συμβολαιογράφων, μεσιτών, ιδιοκτητών ακινήτων, κατασκευαστών και φοροτεχνικών κατά της επιβολής έκτακτης εισφοράς σε ατομικές ιδιοκτησίες άνω των 400.000 ευρώ ήταν ένα πρώτο δείγμα των κινήσεων της κτηματαγοράς, η οποία τα τελευταία χρόνια βασίστηκε σε υπερβολικά υψηλές τιμές πώλησης ακινήτων και σε ραγδαία άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας. Ωστόσο από πέρυσι η αγορά βρίσκεται στη μέγκενη της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων προτείνει μια σειρά μέτρα προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο η κτηματαγορά και να μην κινδυνεύσουν χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου να βγουν στην ανεργία. Μεταξύ των αιτημάτων είναι η αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μία τριετία, ήτοι ως τις 31.12.2011, με ετήσιο όριο ως 500.000 ευρώ, η μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όσους δήμους και συνοικίες της χώρας είναι αδικαιολόγητα υψηλές και υπερβαίνουν σήμερα τις αγοραίες (ιδιαίτερα στα καταστήματα και επαγγελματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ξενοίκιαστα γραφεία και αποθήκες), πάγωμα των αντικειμενικών αξιών στην παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση, έκπτωση όλων των τόκων των στεγαστικών δανείων από το εισόδημα του δανειολήπτη, μείωση κατά πέντε μονάδες στον φόρο μεταβίβασης των ακινήτων, μείωση του ΦΠΑ στην ανέγερση νέων κτιρίων κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share