"Μαθήματα αριθμητικής". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

"Μαθήματα αριθμητικής".

«Τα επίσημα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι διαβόητα για την αναξιοπιστία τους. Όμως, ελάχιστες φορές έχουν φανεί πιο αλλοπρόσαλλα από ό,τι κατά τους τελευταίους μήνες, όταν η πρόβλεψη για το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε από το 6% στο 12,7% του ΑΕΠ»,
.
παρατηρεί σημερινό δημοσίευμα του Economist με τον τίτλο "Μαθήματα αριθμητικής".
.
Όταν ο συντάκτης του άρθρου αναρωτιέται για το τι έφταιξε, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα:
«Οι πολιτικές των εκλογών αποτελούν μεγάλο μέρος της απάντησης».
Ο Economist εξηγεί πως οι ελληνικές... κυβερνήσεις συνηθίζουν να επιβραδύνουν τη συλλογή φορολογικών εσόδων πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις, σε ένα «παραδοσιακό κόλπο» που στοχεύει να κρατήσει πιστούς τους ψηφοφόρους τους. Έτσι, η συλλογή φόρων επιβραδύνθηκε στο δρόμο για τις Ευρω-εκλογές και βάλτωσε το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Σεπτεμβρίου.
Οι προεκλογικές επιδεικτικές δαπάνες («άλλη μία παράδοση», λέει ο Economist), βοήθησαν στη διεύρυνση του ελλείμματος και καθώς η οικονομία εξασθενούσε λόγω της κρίσης, η φοροδιαφυγή αυξανόταν.
Απέναντι στις υποσχέσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου για μείωση των κρατικών δαπανών και διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και τους στόχους του νέου προϋπολογισμού, το δημοσίευμα δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί: «Θα είναι αυτή τη φορά τα οικονομικά στοιχεία πιο αξιόπιστα από εκείνα του παρελθόντος;»
Παρότι ο υπουργός κατέστησε ανεξάρτητη την ΕΣΥΕ, τα στατιστικά στοιχεία εξακολουθούν να αναθεωρούνται.
Ο περσινός ρυθμός ανάπτυξης υποβαθμίστηκε στο 2% από το 2,9% και τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί. Δηλαδή, αντί να αναπτυχθεί κατά 0,3% το α’ τρίμηνο, συρρικνώθηκε κατά 0,5%.
«Αυτή μπορεί να είναι μία καθυστερημένη κρίση ειλικρίνειας. Όμως, υπάρχουν υποψίες ότι τα στοιχεία ‘μαγειρεύονται’ για να δυσφημιστεί η προηγούμενη κυβέρνηση και να τονιστούν τα κατορθώματα της σημερινής», καταλήγει ο Economist.


Bookmark and Share