Η συνάντηση Παπανδρέου-Γκρουέφσκι στις Πρέσπες μονοπωλεί την ειδησεογραφία στα Σκόπια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Η συνάντηση Παπανδρέου-Γκρουέφσκι στις Πρέσπες μονοπωλεί την ειδησεογραφία στα Σκόπια.

Στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι (δείτε περισσότερα εδώ), επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του συνόλου των ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ, μεταφέροντας πληροφορίες πως από την πλευρά του Νίκολα Γκρουέφσκι θα τεθεί το ζήτημα της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, πρόκειται να....
παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας του που βασίζονται στη θέση του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE αναφορικά με την ονομασία.
Ειδικότερα, επιθυμεί να τονίσει πως η ΠΓΔΜ δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, αλλά ούτε και προτάσεις που θα πλήττουν την εθνική ταυτότητα, το έθνος και τη γλώσσα. Παράλληλα, για οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση αναφέρεται πως θα διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, κάτι για το οποίο βέβαια οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα "Ντνέβνικ".
Από την άλλη πλευρά, οι φιλοκυβερνητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί "Σίτελ" και "Κάναλ 5", επικαλούμενοι κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν πως αν και η συνάντηση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σσυνομιλίες για το όνομα,καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε οι αντιρρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, δεν πρόκειται να αρθούν.
Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή (27/11), στις Πρέσπες, στο περιθώριο της περιφερειακής τριμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ με αντικείμενο την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Bookmark and Share