Νέα..Λουκέρνη στήνει η Άγκυρα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Νέα..Λουκέρνη στήνει η Άγκυρα.

Εξασφάλισε «ανοχή» και στις ευρωπαϊκές εξετάσεις του Δεκεμβρίου.

Τετραμερή διάσκεψη για το κυπριακό, υπό την υψηλή εποπτεία της Ουάσιγκτον, αναμένεται να προτείνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο Λευκό Οίκο στις 7 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη για τις ευρωτουρκικές σχέσεις Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες διπλωματικών πηγών στην Αθήνα το σχέδιο του Τούρκου πρωθυπουργού προβλέπει... εντατικές διαπραγματεύσεις τύπου Καμπ Ντέιβιντ, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και άτυπη αμερικανοβρετανική επιδιαιτησία.
Με βάση αυτό το σχεδιασμό, Χριστόφιας - Ταλάτ θα συνομιλούν στο ένα δωμάτιο και Παπανδρέου Ερντογάν στο διπλανό μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα πριν από τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα τον Απρίλιο.
Η Λευκωσία απορρίπτει το ενδεχόμενο Διάσκεψης Κορυφής Ελλάδας - Τουρκίας Κυπριακής Δημοκρατίας Ψευδοκράτους ή και Βρετανίας, αλλά γνωρίζει ότι εφόσον ασκηθούν συντονισμένες διεθνείς πιέσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί χωρίς να της καταλογιστεί το βάρος της ευθύνης για την παράταση του αδιεξόδου.
Πολύ περισσότερο αν επινοηθεί φόρμουλα που θα χωρά επίσης εκπρόσωπο Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι εγγυήτριες δυνάμεις τυπικά θα έχουν κληθεί απλώς για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας (επεμβατικά δικαιώματα και παρουσία στρατού στο νησί).
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν τηλεφωνικά, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει υποστηρίξει αυτή την ιδέα, ως τη μόνη παραγωγική, κατά τις πρόσφατες επαφές του στις Βρυξέλλες. Εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πειστεί από τον κ. Ερντογάν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την άρση της διχοτόμησης, το διεθνές περιβάλλον θα γίνει εξαιρετικά πιεστικό για τη Λευκωσία, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι.
Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (10-12 Δεκεμβρίου), όπως όλα δείχνουν, θα δρομολογηθούν ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως έχει έρθει σε συμφωνία με το Παρίσι και το Βερολίνο για στάση ανοχής, ενώ έχει την υποστήριξη της σουηδικής προεδρίας.
Συνεπώς, δεν πρόκειται να υποστεί ουσιαστικές κυρώσεις για την άρνηση επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία (άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων). Με αυτά τα δεδομένα, η Λευκωσία θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να προχωρήσει σε μονομερείς κυρώσεις, όπως είναι το μπλοκάρισμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ειδικά για το κεφάλαιο «Ενέργεια» η κυπριακή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την οργή των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως ενεργειακή υπερδύναμη λόγω της πληθώρας αγωγών που περνούν από το έδαφός της.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις κατά τις οποίες η Άγκυρα θα περάσει τις «εξετάσεις» του Δεκεμβρίου με μια απλή αναβολή της αξιολόγησής της (πιθανότατα εξάμηνη), παρά την αντιευρωπαϊκή πολιτική της έναντι της Κύπρου, η κυβέρνηση Ερντογάν θα έχει πολλούς λόγους να επιδιώξει στη συνέχεια την επιτάχυνση των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού -με τουρκικούς όρους.
Η τουρκική διπλωματία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη διαμηνύσει σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι, εάν δεν λυθεί τώρα το κυπριακό, τον Απρίλιο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα χάσει τις εκλογές από τον εκπρόσωπο της Ακροδεξιάς, ο οποίος θα επιδείξει εθνικισμό και αδιαλλαξία. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η Άγκυρα θα επιμείνει ότι πρέπει αρχές της άνοιξης να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα, ακόμη και επί μιας Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ακόμη δηλαδή κι αν μένουν κάποια σημεία διαφωνίας ανοιχτά προς διαπραγμάτευση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
Διαφορετικά, όπως υποστηρίζει η τουρκική πλευρά στο παρασκήνιο, θα ανοίξει εκ των πραγμάτων ο δρόμος για ένα «βελούδινο διαζύγιο», για επισημοποίηση δηλαδή της διχοτόμησης και σταδιακή de facto νομιμοποίηση του κατοχικού καθεστώτος... Αγγ.Σπανού.



























isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share