Η Τουρκία ζητά την επιστροφή αρχαιοτήτων από το Λούβρο στη...Σμύρνη! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η Τουρκία ζητά την επιστροφή αρχαιοτήτων από το Λούβρο στη...Σμύρνη!

Δύο αγάλματα, αυτά του Δία (φωτογ.) και του Απόλλωνα, ζητεί ο δήμος της Σμύρνης από το μουσείο του Λούβρου, θέτοντας ταυτόχρονα θέμα συνεργασίας και βοήθειας για το «Μουσείο Πολιτισμών Αιγαίου», που προτίθεται να ιδρύσει ο δήμος.
Όπως...
ανέφερε στο ΑΠΕ αρμόδιος του δήμου Σμύρνης, η επιστολή του δημάρχου της Σμύρνης, Αζίζ Κοτζάογλου, που απευθύνθηκε προς τον διευθυντή του Λούβρου, Ανρί Λουαρέτ, έχει σταλεί την περασμένη Παρασκευή και σήμερα γνωστοποιήθηκε και στον Τούρκο υπουργό πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ.
Στην επιστολή, ο Κοτζάογλου εκτός από το αίτημα για επιστροφή των δύο αγαλμάτων στη Σμύρνη, διατυπώνει σειρά προτάσεων για συνεργασία μεταξύ του Λούβρου και του «Μουσείου Πολιτισμών Αιγαίου», όπως «η διαμόρφωση ειδικού χώρου, στο τουρκικό μουσείο, με εκθέματα από το Λούβρο και η πραγματοποίηση κοινών εκθέσεων».
Αρμόδιος του δήμου, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι δεν υπάρχει προς το παρόν παρόμοια σκέψη συνεργασίας με άλλα μουσεία του εξωτερικού και τόνισε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία, που θα υπογραμμίσει τον αρχαιολογικό πλούτο της Σμύρνης.
Ως προς το νέο μουσείο, οι εργασίες του δήμου βρίσκονται στη φάση της αναζήτησης χώρου και όπως έγινε γνωστό, στόχος είναι να ιδρύονται μουσεία στους τόπους, όπου έχουν βρεθεί τα αρχαία.
Υπογραμμίζεται δε, το πρόβλημα της έλλειψης μουσείων, καθώς περίπου δεκαπλάσια αρχαία, από αυτά που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία της Τουρκίας, βρίσκονται σε αποθήκες. πηγή απε

Bookmark and Share