Email από
Εκτελεστική Γραμματεία Οικολόγων Πράσινων:
"Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς μια γιορτή μνήμης αλλά ένα μήνυμα ελπίδας και ευθύνης, που πρέπει να σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί κάθε φορά τον αγώνα για κοινωνικές αλλαγές, ακόμα και αν κυριαρχεί..η κρίση και η απαισιοδοξία. Σήμερα πρέπει να δούμε ως κοινωνία και ως πολίτες τι χρειάζεται να αλλάξουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να σταματήσουμε να μεταφέρουμε τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά βάρη στις επόμενες γενιές, σπαταλώντας όσα έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οδηγώντας το κλίμα σε χάος. Πολύ περισσότερο που πολλοί από τη γενιά του Πολυτεχνείου – όχι κατά ανάγκη όλοι όσοι συμμετείχαν στην εξέγερση – κατέχουν ηγετικές θέσεις στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή, χωρίς να έχουν δικαιώσει τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν το 1973. Απευθύνουμε πρόσκληση στην ελληνική κοινωνία για μαζική και ειρηνική συμμετοχή ως τη δημοκρατική και φερέγγυα ασπίδα των πολιτών ενάντια στη βία .
Σε μια εποχή κατά την οποία η χούντα επιτύγχανε τη σιωπή μέσα από τη διαφθορά και την «τσιμεντοποίηση» της χώρας, έσβηνε την πολιτιστική άνθηση της δεκαετίας του 1960, εμπόδιζε την επαφή της ελληνικής νεολαίας με τη διεθνή κοσμογονία του 1968, έμπλεξε τη χώρα σε ένα Ψυχρό Πόλεμο που κρατάει ακόμη, οι νέοι και άλλες κοινωνικές ομάδες με την εξέγερσή τους ανέδειξαν όχι μόνο τα πολιτικά αιτήματα της εποχής τους: ψωμί, παιδεία, ανεξαρτησία, δημοκρατία, αλλά και απέδειξαν ότι η διαφθορά, η φυλάκιση της δημοκρατίας και η καταπίεση των δικαιωμάτων δεν μπορούν να επιβάλουν τη σιωπή στην κοινωνία. Πάντα θα υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που ακολουθούν τη συνείδησή τους και αντιλαμβάνονται τα μηνύματα των καιρών τους για αλλαγή. Η εξέγερση της Νομικής, λίγους μήνες πιο πριν, αλλά και η εξέγερση του Νοεμβρίου, που ακολούθησε, χαρακτηρίστηκαν από την δημοκρατική λειτουργία των εξεγερμένων αλλά και από τη μη-βία στις δράσεις τους παρά την καταπίεση του καθεστώτος.
Για να αντιμετωπιστεί η σημερινή βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική, χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση ώστε να αλλάξει το μη βιώσιμο σήμερα μοντέλο ανάπτυξης, να προστατευθεί το κλίμα και το περιβάλλον, η οικονομική δραστηριότητα να είναι επωφελής για την κοινωνία και το περιβάλλον, να ουσιαστικοποιηθεί η δημοκρατία, να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, να αποκατασταθεί η πολιτική ως εργαλείο συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων και των εξελίξεων που τους αφορούν.
Ορισμένες επέτειοι της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνοδεύτηκαν από εκρήξεις βίας. Το 1980 δολοφονήθηκαν δυο διαδηλωτές, ο Ιάκωβος Κουμής και η Σταματίνα Κανελλοπούλου, το 1985 έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς. Πολλές διαδηλώσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις. Είναι γεγονός ότι επικρατούν σήμερα συνθήκες (ανεργία, οικονομική κρίση, αύξηση της εγκληματικότητας, υποβάθμιση της καθημερινής ζωής, αποσύνθεση κοινωνικού ιστού, μεγάλες κοινωνικές διαφορές) που εντείνουν τη βία και ανασφάλεια στην κοινωνία, στις γειτονιές αλλά και ενδο-οικογενειακά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουμε έκκληση προς τους αρμόδιους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να συμβάλλει στην αποτροπή και όχι στην κλιμάκωση της βίας. Παράλληλα, απευθύνουμε πρόσκληση στην ελληνική κοινωνία για μαζική και ειρηνική συμμετοχή ως απάντηση σε όποια προσπάθεια κλιμάκωσης για άλλη μια φορά της βίας. Η παρουσία και η ενεργοποίηση της κοινωνίας είναι η δημοκρατική και φερέγγυα ασπίδα των πολιτών ενάντια στην βία . Η γενιά του Πολυτεχνείου «προσφέρει» στη σημερινή γενιά των 700 ευρώ πολύ λιγότερες ευκαιρίες και δυνατότητες από ό,τι είχε η ίδια στα νεανικά της χρόνια. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι οι αλλαγές στην κοινωνία και στην πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα ενεργοποίησης των πολιτών μέσα από μορφές κινητοποίησης που έχουν όμως χαρακτηριστικά μη-βίας, αλληλεγγύης και ουσιαστικοποίησης της δημοκρατίας, που αντανακλούν επίσης αλλαγές στις αξίες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας όσο και του κάθε πολίτη. Στόχος σήμερα είναι η μια κριτική στάση απέναντι στην άκριτη κατανάλωση, ο περιορισμός του χάσματος μεταξύ αυτών που σπαταλούν υπερβολικά πολλά και αυτών που δεν μπορούν να επιβιώσουν, ο περιορισμός της οικολογικής καταστροφής και της κλιματικής ανατροπής, η πολιτιστική άνθιση και η πολυπολιτισμική συνύπαρξη, η διαμόρφωση μιας καθημερινότητας με νόημα, υπευθυνότητα και δημιουργικότητα.
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ"
Post Top Ad
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009
Home
Unlabelled
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.